Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a Rankinův cyklus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Renault Trucks zkoumá systém rekuperace energie z výfukových plynů postavený na základě Rankinova cyklu.

V rámci výzkumu nových možností snižování spotřeby paliva u nákladních automobilů se vývojový tým společnosti Renault Trucks zaměřil na studium možnosti integrace systému pro rekuperaci energie obsažené ve výfukových plynech, tzv. Rankinova cyklu, do vozidel pro dálkovou dopravu.

Cílem projektu je výroba elektřiny pro napájení elektrických systémů vozidla. Díky tomu se má snížit zatížení alternátoru a také spotřeba paliva.

Systém, který pracuje na bázi Rankinova cyklu umožňuje přeměnu tepelné energie na elektřinu. Právě teplo z výfukových plynů nákladního vozidla má být získáváno zpět a následně pomocí generátoru integrovaného do turbíny přeměno na elektrickou energii.

Podle zástupců vývojového týmu se téměř 30 % z plné nádrže paliva ztrácí v podobě tepla ve výfukových plynech. Využití Rankinova cyklu má umožnit získat zpět část energie obsažené v těchto plynech a přeměnit ji na několik kilowattů elektrické energie.

V případě těžkých nákladních vozidel pro dálkovou dopravu má Rankinův cyklus podle současných výsledků vývoje pomoci ke snížení spotřeby paliva o pět až deset procent.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
19. 11. 2012 09:38
Cummins
to ma v motoroch ISX od roku 2008 , viac podrobnosti tu [odkaz]
A co
odsávat teplo z okolí? Vyřešil by se problém globálního oteplování ;-)