Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks: Urban Lab 1 pro městský provoz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks spolu s nástavbářskou společností Gemco E-Trucks B.V vytvořili experimentální vozidlo s nakládací hranou v úrovni vozovky.

Renault Trucks se mimo jiné věnuje i vývoji nových řešení, která mají usnadnit rozvážku zboží ve městech. Nejnovějším příspěvkem je experimentální vozidlo Urban Lab 1, které bylo navrženo a vyrobeno ve spolupráci s nástavbářskou společností Gemco E-Trucks B.V.

Nákladní vůz Urban Lab 1 j e vybaven systémem odpružení, umožňujícím celému vozu klesnout na úroveň vozovky. Podle Renault Trucks je díky tomu nakládání a vykládání zboží jednodušší a lze je provádět o třetinu rychleji než u konvečních nákladních vozidel.

Přepravcům má řešení podvozku a nástavby použité u Urban Lab 1 umožnit efektivnější využití vozu a díky zkrácení doby nutné pro přejímku zboží může být rychleji uvolněn vykládací prostor. Nová koncepce má navíc rozšiřovat i možnosti konstrukce a využití karoserie.

Základem Urban Lab 1 je sériový model Midlum DXi 5 o celkové hmotnosti 16 tun. V závislosti na provedení je k dispozici užitečné zatížení 8 až 9 tun.

Do pohybu uvádějí Urban Lab 1 dva elektromotory v zadních kolech. Ty jsou napájeny generátorem propojeným s dieselovým motorem. Sada akumulátorů umožňuje jízdu čistě na elektřinu a díky tomu je redukován hluk i emise škodlivých plynů v místě nakládání a vykládání zboží.

Spouštění a zvedání experimentálního vozidla je prováděno prostřednictvím specifického systému odpružení, kterým jsou vybavena přední i zadní kola. Operace je aktivována při zastavení vozu ovladačem v kabině řidiče.

Experimentální vozidlo Urban Lab 1 je jedním z mnoha konceptů ověřovaných společností Renault Trucks za účelem zlepšení podmínek distribuce zboží ve městě a realizovaných v rámci partnerských projektů dopravních systémů vyvíjených skupinou LUTB (Lyon Urban Trucks&Bus), věnující se otázkám konkurenceschopnosti v městské dopravě, jakož i v rámci programu CityFret.

Urban Lab 1 je v současnosti součástí výzkumného programu, zahrnujícího účast řady partnerů. Cílem programu je nalezení uspokojivé odpovědi na současné i budoucí požadavky zákazníků a veřejnosti v oblasti rozvážky zboží ve městech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)