Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks - výbava Optiroll: Základní nabídka

AutoProfi
Diskuze (0)
Již od března roku 2011 tvoří součást výbavy na přání u vybraných vozidel značky Renault Trucks úsporné technologické řešení Optiroll.

K dalšímu snižování spotřeby paliva vozidel Renault Premium Route, Lander s motory DXi 11 a Magnum s motorem DXi 13 přispívá komplexní řešení pod názvem Optiroll. Tato výbava funguje pouze v součinnosti s tempomatem typu Soft. Dále pak s vyřazeným Power módem, jež je spojen s funkcí plynového pedálu, kdy je maximální možná dávka paliva odezvou na plné sešlápnutí pedálu plynu. Výbava Optiroll je sériová u vozidla Premium Optifuel, které je postaveno tak, aby spotřeba paliva byla co nejvíce minimalizována aplikovanými moderními technologiemi a samotnou kinematickou skladbou vozidla.

Vlastního snížení spotřeby paliva dosahují vozidla Renault Trucks s výbavou Optiroll maximálním využíváním energie setrvačných hmot celé jízdní soupravy tím, že v určitých fázích jízdy dochází k přerušení přenosu krouticího momentu od motoru, a to rozpojením předřazeného převodu převodovky Optidriver+. Vozidlo se tedy pohybuje energií vlastních setrvačných hmot, přičemž funkční rozsah, který je hlídán tempomatem, činí –3 km/h až +7 km/h od referenční zadané hodnoty rychlosti vozidla.

Optiroll je aktivní pouze v rychlostech nad 30 km/h a tehdy, pokud je aktivován spínačem Optiroll na palubní desce. O tom, že vozidlo se pohybuje díky své setrvačné síle, je řidič informován piktogramem na přístrojovém štítu, a tento stav dokáže rozpoznat i díky přechodu motoru do volnoběžných otáček. Deaktivace systému je rovněž zobrazena na displeji přístrojového štítu. Optiroll je deaktivován v případě zásahu řidiče (brzdění, vyřazení tempomatu, vyřazení funkce Optiroll, změna převodového stupně, sešlápnutí plynového pedálu atd.) a pomocí spínače Optiroll. Nedoporučuje se používat Optiroll během jízdy v tzv. horském profilu cesty, v hustém provozu a za deště.

V závislosti na druhu provozu konkrétního vozidla (hmotnost, přepravní rychlost, profil trasy, atd.) dosahují vozidla Renault Trucks s touto výbavou úspory na palivu až 0,9 % u vozidla Premium Route a Lander a 1,2 % u vozidla Magnum (u všech modelových řad se předpokládá třicetiprocentní podíl aktivního tempomatu z celé trasy). Využívání systému může být kromě jiného monitorováno softwarem Optifuel Infomax, který slouží ke sledování provozních parametrů vozidla a stylu jízdy řidiče.

AutoProfi
Diskuze (0)