Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renomovaní úpravci Porsche SpeedART a 9ff krachují

Michal Fokt
Diskuze (44)
Zatímco automobilce samotné se daří, známá jména ze světa tuningu, zabývající se úpravou "poršáků", krachují. SpeedART zbankrotoval a 9ff k tomu nemá daleko.

Ačkoli se nás už někteří manažeři snaží přesvědčit o tom, že je automobilová Evropa z nejhoršího venku, minimálně ty firmy, které se živí výrobou nebo úpravou aut, by asi nesouhlasily. Za posledního půl roku skončili němečtí malovýrobci Melkus, Artega a Wiesmann, které doplnil i zdánlivě zachráněný Gumpert a jak vidno, potíže má i aftermarket.

A ne ledajaký, vsadím se, že i tuningem zcela nedotčení čtenáři znají monstra GT9 od 9ff a přestože SpeedART není zase takový pojem jako TechArt, také se od roku 1999, kdy začal fungovat, zařadil k těm známějším specialistům na Porsche.

Je tedy rozhodně překvapivé, že SpeedART vyhlásil po 14 letech existence bankrot a také 9ff oznámil 6. září německým úřadům dočasnou insolvenci. Zajímavé na této situaci je ale důvod, proč SpeedART skončil. Ekonomická krize je totiž jen vedlejším faktorem, německý úpravce dle slov svého zakladatele Strieninga doplatil na soudní spor s Porsche, které před časem vyhlásilo válku celé řadě úpravců.

Jestli se ale obdobné kroky automobilky vztahují i na aktivity 9ff a zda to tedy má nějaký vliv i na na situaci u 9ff, to není momentálně známo.





Michal Fokt
Diskuze (44)
24. 9. 2013 14:03
iné názory ako sú tie "správne" treba umlčať
nechápem prečo sa tešíte, keď veľké spoločnosti cez rôzne zákony, zákazy, súdy doslova zlikvidujú konkurenciu, ostane tu len pár koncernov, ktorí budú diktovať aké "uniformy" sa majú nosiť

u nás na Slovensku sa už nevyrábajú žiadne slovenské vozidlá lebo automobilky ako Volkswagen si príchodom na Slovensko zabezpečil zmenou zákonov zničenie akejkoľvek malosériovej výroby
23. 9. 2013 23:57
Re: krize nebo nezájem zákazníků???
A kdybych měl opravdu hodně peněz ... Tak jedině Singer :-)

[odkaz]
Avatar - flyboyeda
23. 9. 2013 17:45
Re: Brabus a Haman
Genesis
Avatar - flyboyeda
23. 9. 2013 17:45
Re: Brabus a Haman
HYUNDAI Gneesis je lepší ekvivalent například jen tak namátkou
Avatar - flyboyeda
23. 9. 2013 09:17
Re: Brabus a Haman
mým snem je Audi Nanuk, po něm toužím