Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak na renovaci plastových světlometů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Světlomety s opotřebovanými plastovými kryty dnes již není nutné vyměňovat. K dispozici je i možnost jejich renovace.

Přechodem od skleněných krytů světlometů k plastovým dosáhli výrobci automobilů úspory nákladů i snížení hmotnosti vozů. Špatnou zprávu pro řidiče představuje fakt, že jsou polykarbonátové kryty i s ochrannou UV vrstvou náchylnější k opotřebení vnějšími vlivy.

Do nedávné doby byla výměna světlometů jediným řešením jejich špatného stavu. V současnosti existuje i jednodušší a levnější alternativa v podobě renovace plastových krytů světlometů.

Při kontrolách vozů na STK patří podle statistik k nejčastějším nedostatkům v technickém stavu vozidel problémy s osvětlením. Především u starších automobilů se lze často setkat se zmatněním nebo zežloutnutím povrchu světlometů. To má za následek jejich nižší výkonnost a tím i snížení bezpečnosti.

Problémy světlometů opotřebovaných povětrnostními vlivy nebo kartáči myček může eliminovat jejich renovace. Ta může prodloužit jejich životnost zhruba o tři roky a lze ji aplikovat i vícekrát. Kromě prodloužení životnosti renovace zároveň přispívá ke zvýšení bezpečnosti provozu a může mít podíl i na zvýšení hodnoty vozu při jeho prodeji.

Obnovu světlometů nabízí řada autoservisů, ale v současnosti je i na českém trhu dostupná sada na renovaci světlometů od společnosti 3M, s níž lze oživit světlomety i vlastnoručně pouze za pomoci vrtačky.

Postup renovace plastových krytů světlometů s touto sadou je poměrně jednoduchý a začíná odbroušením zoxidované vrstvy UV laku, zpravidla zrnitostí P500. Tento první krok je pro obnovení průhlednosti světlometu nejdůležitější a je třeba ho provést pečlivě.

V dalších krocích je povrch světlometu zjemňován broušením jemnějšími brusivy, zrnitosti od P800 po P3000. Po přebroušení následuje leštění brusnou pastou, speciálně určenou pro čiré plasty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
15. 1. 2016 10:05
Re: Sada Rowax
Renovaci lze provést svépomocí sadou Rowax. Video s postupem renovace lze nalézt na youtube.
Avatar - Barrichello
29. 6. 2012 13:13
Re: A ked dam na penovu tuto obycajny silichrom ex
:-)
Avatar - Pekelná Micinka
29. 6. 2012 11:34
Re: A ked dam na penovu tuto obycajny silichrom ex
Tak to :yes: :-)
Avatar - Barrichello
29. 6. 2012 10:29
Re: A ked dam na penovu tuto obycajny silichrom ex
Já mam ten interiér právě v černé a kola klasická Daimleří (se středovejma pokličkama).

No ty ceny bývaly masakr >:D
Avatar - Pekelná Micinka
29. 6. 2012 02:34
Re: A ked dam na penovu tuto obycajny silichrom ex
No ten interiér zrovna není v kombinaci "my cup of tea", tady bych dal přednost obligátní černé. Kola bych taky preferoval jiná. Zde krásná kombinace, jako Jag, je to sice "zas" ta zelená, ale zrovna u tohohle modelu bych se jí nebránil. [odkaz]

PS. projel jsem archiv a zjistil, že jsem SV8 viděl v roce 2005, měl ta kola jako v odkazu výše, ale s tím krásným hranatým logem, namísto tradiční hlavy. Černý, dle cedule vedle cena 4.134.000,- :-)