Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Reportáž: Srážka motorky a auta ve filmu

Matouš Jelínek
Diskuze (0)
Jen pár chvil zbývá motorkáři na reakci, než z boku narazí do auta. Byli jsme u takové nehody. Tentokrát se však naštěstí jelo nanečisto.

Proč se ta dodávka tak plouží, probleskne hlavou našemu motorkáři. Mozek na odpověď nenechá dlouho čekat: zatímco levačkou hodí blinkr, pravá ruka bere za plyn – bude se předjíždět. Motor se ani nestihne dostat do otáček, když zpoza bílého transitu vykoukne starý renault odbočující doleva.

V tom úleku a rychlosti, jakou se červený vůz zjeví, nestihne řidič motorky ani zanadávat, natož zabrzdit. Přední vidlice se láme o bok vozu, v blatníku je obtisk kulaté svítilny starého motocyklu a on letí.

Přestože ve chvíli střetu nejel ani padesát, má celou půlvteřinu na přemýšlení. „Co se to sakra stalo?“ Nohy bolestivě narážejí holeněmi do řídítek, pod sebou míjí kapotu, z boku v tu chvíli vypadá jako Superman ve frajerské kombinéze. To už dopadá nataženýma rukama na asfalt. Další tři desetiny sekundy jeho bezvládné tělo celou vahou míří na zem. Mezitím se motorka svalí, po kapkách z ní začíná unikat benzin. Křižovatkou uprostřed lesa se rozléhá ticho.

„Konec akce! Fíku, jsi v pohodě?“ ozve se najednou. Dnes totiž naštěstí nejsme svědky typické nehody motocyklu, která často končí tragicky, ale natáčení nové série šotů. Ty bude po celý podzim vysílat Besip ve spolupráci s Českou televizí. A našeho motorkáře, který ve skutečnosti nedopadl na asfalt, ale do kartonových krabic, už zvedají záchranáři. Není to nezkušený amatér, ale kaskadér Filip Zakouk, kterému na place nikdo neřekne jinak než Fíku.

Za chvilku stojí na nohou. „Myslím, že dobrý, ne?“ směje se na štáb. Na rozdíl od jiných kaskadérských kousků mají ty na motorce úskalí. „Zaprvé je takováto akce nebezpečná pro kaskadéra.Je taky nutné podotknout, že motorka těžko snese víc než jeden náraz,“ upozorňuje režisér Karel Jonák. Celý záběr proto snímá najednou až osm kamer. „Proti klipům točeným v minulosti využíváme malé kamerky, které můžeme dát okolo auta, na něj nebo třeba i na řídítka motorky,“ popisuje Milan Vacek, tvůrce pořadu. Ten ponese název Besipky a bude se od září vysílat každý čtvrtek v 17.25 hodin na ČT 1. Naváže brutalitou na další šoty Besipu z řady Nemyslíš, zaplatíš, které natáčel Filip Renč? „Určitě ne, rozhodně nemáme v plánu řidiče děsit. Naším cílem je ukázat určité jevy, které se na silnici mohou vyskytnout a v autoškole se s nimi nesetkal,“ uzavírá Vacek.

A že se takové věci na silnici skutečně dějí, ukazuje i následující video z běžného provozu. Motorkář přelétl saltem kapotu vozu stejně jako náš kaskadér při natáčení.

Video z natáčení

Video se připravuje ...

Matouš Jelínek
Diskuze (0)