Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Revoluce v USA? Na dálnici legálně až 137 km/h

David Bureš
Diskuze (68)
Na nově budované texaské dálnici by se mohlo jezdit vyšší povolenou rychlosti.

V americkém státě Texas je v současnosti budována dálnice vedoucí ze San Antonia do Austinu. Podle představitelů místního ministerstva dopravy by se dálnice mohla stát první silnicí v zemi, kde by se mohlo legálně jezdit rychlostí 137 km/h (85 mph).

Podle zdejšího ministerstva dopravy je dálnice navržena podle extrémně vysokých konstrukčních parametrů. Na většině již postavených úseků této dálnice (takzvané státní dálnice 130) je nejvyšší povolená rychlost 129 km/h (80 mph).

Každý stát v USA si sám určuje rychlostní limity, ve většině východních států se může jezdit maximálně rychlostí 113 km/h (70 mph), v těch více na západ je obvyklejší limit 121 km/h (75 mph). Pouze v Utahu a na některých místech Texasu je povolena nejvyšší rychlost 129 km/h (80 mph).

Zbývající úseky státní dálnice 130 mají být otevřeny ještě před koncem letošního roku. Texaské ministerstvo dopravy do té doby musí rozhodnout, jakou maximální povolenou rychlostí se zde bude moci jezdit. Kvůli tomu úředníci prozkoumají studie, které se rychlostí zabývají.

Již v loňském roce byl v Texasu schválen zákon, který umožňuje nejvyšší povolenou rychlost 137 km/h (85 mph). Ta však může být zavedena pouze na nově budovaných dálnicích, které jsou shledány jako dostatečně bezpečné pro tuto rychlost.

Kritici návrhu na vyšší povolenou rychlost samozřejmě tvrdí, že povede k nárůstu smrtelných dopravních nehod. Úředníci zase doufají, že by limit 137 km/h (85 mph) mohl na státní dálnici 130 přilákat více motoristů, silnice je totiž zatím relativně prázdná.

Také britská vláda zvažuje, že by na vybraných úsecích dálnic mohla být zvýšena nejvyšší povolená rychlost. Ta by v takovém případě vzrostla ze současných 113 km/h (70 mph) na 129 km/h (80 mph).

David Bureš
Diskuze (68)
12. 6. 2012 18:52
Re: Jenže omezení rychlosti
Záleží, jak je formulovaný zákon. V ČR mohu klidně jezdit legálně 200 km/h, pokud k tomu budou podmínky. PČR by se mnou nesouhlasila, naštěstí soud ano.
11. 6. 2012 14:12
musíte si uvědomit
že v USA řidí každý - včetně starých babiček, negramotných i dětí a tomu jsou ty limity přizpůsobeny, tady si přece spousta lidí netroufne vyjet do dnešní džungle na silnici. Kdyby v USA najednou zavedli limity jako např. v Německu, tak se pozabíjejí, protože nejsou na to zvyklí. To je jako by tady povolili 0,8 promile, jako je v UK, to by si spousta lidí řekla, můžu si dát 3 piva a jak to asi dopadne...
11. 6. 2012 08:59
Re: Jenže omezení rychlosti
:yes:
11. 6. 2012 08:54
Re: Jenže omezení rychlosti
Pokud není provoz a nikoho tím neohrožuju tak je překročení rychlosti do 30 km na dálnici malichernost. Prohibici jsem myslel generelně ne jen za volantem. A to že někteří jsou si rovnější než ostatní je úplně jiná písnička. To nemá cenu tady řešit, ale to platilo dřív, platí teď a platit bude i v budoucnu. S tím bordelem bych to neviděl zas tak divoce konkrétně teda vztaženo k silnicím. Povětšinou potkávám na silnici celkem ohleduplný řidiče. Pár blbců se sem tam najde, ale je jich minimum.
11. 6. 2012 08:41
Re: rychlost 85 mph
Konkrétně Los Angeles a okolí jsou silnice jak víno, kde by se dalo jezdit snad i 300. Pokud není provoz. Všichni ale způsobně jezdí 110 a víc ani nudli. Na 5 proudý silnici jsem si v takový rychlosti připadal jak blázen. Fakt ale nechápu proč tam kde jaká popelnice má V8, když se ten motor při takový rychlosti sotva točí.