Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed eXasis: Zakuklený ultralight (nové fotografie)

Ladislav Čermák
Diskuze (19)
Superlehký sporťák, kterému je vidět doslova do útrob, představí Rinspeed v Ženevě 2007

Už v polovině prosince minulého roku Rinspeed upozornil na chystanou premiéru konceptu eXasis. Rychlý, lehký, ekologický a otevřený - tak se dá charakterizovat nejnovější počin z dílny pana Rinderknechta. Prostorový rám, dvě tandemové sedačky, čtyři dvojice příčných ramen, vedoucí kola, trocha ovládacích prvků a motor.

Tak to vše je u studie eXasis vidět i zvenčí - Rinspeed dostál své pověsti extravagantního kreativce a svůj lehký motocykloroadster oblékl pouze do průhledného, modravého plastu. který vyrobila společnost Bayer z Makrolonu. Tento materiál se pyšní vysokou pevnostní, přitom nízkou hmotnostní a výbornou tepelnou izolací, Bayer navíc umí měnit průhlednost materiálu ze zcela čirého na zcela neprůhledný. Na eXasisu je Makrolon patřičně tvrzený, aby odolával poškození i krutu, ovšem jinak chrání pouze před větrem, a to jen částečně. Sami tvůrci mluví o inspiraci v říši hmyzu, pod karoserií můžeme - podobně jako v larvě - sledovat samotné útroby čerstvě zrozeného, malého a zdánlivě choulostivého auta.

U Rinspeedu není ekologie jen prázdné slovo, proto přišel ke slovu radikální downsizing; o pohon se stará přeplňovaný dvouválec 750 cmm o výkonu 110 kW (150 k), který uděluje sedmisetpadesátikilovému vozíku výkonovou hmotnost na úrovni Porsche a odpovídající jízdní výkony. To není vše - agilní jednotka spaluje bioethanol, takže šetří i ozónovou vrstvu. Na projektu se podílela celá řada renomovaných specializovaných firem, což mu dává jistou naději na výrobu. Podle nás je to docela dobrá cesta, jak skloubit automobilové emoce s ochrannou planety, co říkáte?

Ladislav Čermák
Diskuze (19)
Avatar - Pekelná Micinka
16. 2. 2007 14:00
Re: Deep Snir
PS. Tohle Mini má něco do sebe [odkaz]
Avatar - Pekelná Micinka
16. 2. 2007 12:12
Deep Snir
Proč má ten kůň na levé kýtě čtyřlístek a proč má ta holka v autě tak chlupatý nohy? >:D
18. 12. 2006 20:39
Re: jawa
:yes: :yes: