Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed v Ženevě 2006

Libor Zezulka
Rinspeed se chce na domácí půdě vždycky blýsknout a letos se mu to obzvlášť povedlo.

Studie zaZen, kterou švýcarský úpravce vyvinul ve spolupráci se světoznámými firmami z různých oborů, vzbudila značnou pozornost a donutila zastavit se i lovce výhradně nových produkčních modelů. Rinspeed prokázal rovněž ekologické smýšlení a vystavil Volkswagen Caddy a Touran na zemní plyn.

Rinspeed zaZen

Jako základ studie zaZen zvolil Rinspeed aktuální verzi Carrery S vybavenou šestiválcem o výkonu 261 kW dosahující maximální rychlosti 293 km/h a zrychlující z 0 na 100 km/h za 4,8 s. Rinspeed se tentokrát zaměřil především na vzhled a použití nových materiálů. Karoserie dostala zcela odlišné tvary, nové jsou světlomety, přední i zadní nárazník, záď a především průhledná střecha, kterou vyrobila společnost Bayer z Makrolonu.

Tento materiál se pyšní vysokou pevnostní, přitom nízkou hmotnostní a výbornou tepelnou izolací, Bayer navíc chystá možnost měnit průhlednost materiálu ze zcela čirého na zcela neprůhledný. Z Makrolonu jsou vyrobena také skořepinová sedadla, s jejichž navrhování pomáhala renomovaná firma Recaro. Interiéru vládne oranžová barva, stejná barva zdobí i 20palcová kola. Pneumatiky dodal Dunlop, krásnou minerální barvu karoserie namíchala a zadní LED světlomety dodala společnost Swarovski.

Studie měří na délku 4477 mm, na šířku 1910 mm, na výšku 1284 mm a má rozvor 2350 mm.

Volkswagen Caddy a Touran Natural Gas

Rinspeed v Ženevě pomohl Volkswagenu s propagací modelů Caddy a Touran poháněných zemním plynem. Oba vozy mají pod kapotou upravený zážehový dvoulitr s výkonem 80 kW/5400 ot./min. a točivým momentem 160 Nm/3500 ot./min, se kterým například Caddy zrychlí z 0 na 100 km/h za 13,8 sekund. Vedle toho Rinspeed prezentoval studii VW Touran 1.4 TSI taktéž spalující zemní plyn.

Nová jednotka s kompresorem a turbodmychadlem vyvine v tomto případě výkon 110 kW při 5600 otáčkách a točivý moment 220 Nm při 1500 – 4000 otáčkách. Kombinovaná spotřeba činí 7,6 litrů, zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 9,9 sekund. Touran a Caddy CNG bude možné koupit od poloviny tohoto roku.


Libor Zezulka