Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed zaZen: chytré plasty

Libor Zezulka
Diskuze (29)
Švýcarský úpravce Rinspeed zveřejnil další informace o novém konceptu zaZen, k jehož vzniku přispělo mnoho firem zvučných jmen.

Už v polovině prosince minulého roku Rinspeed upozornil na chystanou premiéru konceptu zaZen, který vznikl pod taktovkou švýcarského úpravce, ale s přispěním mnoha firem zvučným jmen. Jako základ studie byla zvolena aktuální verze Carrery S vybavená šestiválcem o výkonu 261 kW dosahující maximální rychlosti 293 km/h a zrychlující z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy. Rinspeed se tentokrát zaměřil především na vzhled a použití nových materiálů.

Karoserie dostala zcela odlišné tvary, nové jsou světlomety, přední i zadní nárazník, záď a především průhledná střecha, kterou vyrobila společnost Bayer z Makrolonu. Tento materiál se pyšní vysokou pevnostní, přitom nízkou hmotnostní a výbornou tepelnou izolací, Bayer navíc chystá možnost měnit průhlednost materiálu ze zcela čirého na zcela neprůhledný. Z Makrolonu jsou vyrobena také skořepinová sedadla, s jejichž navrhování pomáhala renomované firma Recaro.

Interiér vládne oranžovou barvou, stejná barva zdobí i 20palcová kola. Pneumatiky dodal Dunlop, minerální barvu karoserie namíchala a zadní LED světlomety dodala společnost Swarovski . Studie měří na délku 4477 mm, na šířku 1910 mm, na výšku 1284 mm a má rozvor 2350 mm.

Libor Zezulka
Diskuze (29)