Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce sází na hliník

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Britská luxusní značka hodlá u svých modelů využívat nové platformy a skeletů karoserií z hliníkových slitin, které nemají mít nic společného s BMW.

Před necelým měsícem Rolls-Royce potvrdil, že do své nabídky zařadí i crossover, který bude schopen jízdy mimo zpevněné silnice a nyní generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös v rozhovoru pro Automotive News Europe poodhalil jeho konstrukci.

Základem prvního crossoveru Rolls-Royce bude prostorový rám z hliníkových slitin, jichž bude využito i na některé povrchové panely karoserie. Technologie výroby a i konkrétní části konstrukce a komponentů pak mají být využití i pro další nové modely britské značky, ale rozhodně nemají být společné pro některý z modelů mateřského BMW.

Z Mnichova si Rolls-Royce hodlá vypůjčit jen některé komponenty podvozku, pohonného systému a řídící elektroniky, které mají být sdíleny s připravovaným velkým SUV X7, jehož prodej se má stejně jako u britského crossoveru rozběhnout v roce 2018.

V loňském roce byly návrhy designu nového crossoveru představeny vybraným klientům značky Rolls-Royce ve zhruba padesáti severoamerických velkoměstech a v současnosti se dokončuje vzhled pro sériovou produkci. Následně mají ještě v letošním roce vyrazit i do běžného provozu první testovací muly.

Torsten Müller-Ötvös k prvnímu sériovému crossoveru své značky dodal, že se nemá jednat o čistokrevné off-road, ale luxusní automobil, který svého majitele odveze do opery a přímo z ní mu umožní výlet do Alp s více než dostatečnou dávkou luxusu a prostoru pro cestující i veškeré jejich vybavení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
12. 3. 2015 19:39
Hliník
Hliníková karoserie není u Rolls Royce nic nového. To jen levnější Ghost a předpokládám i Wraith se musí spokojit s ocelovou.