Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce v Ženevě 2004

Vitek
Rolls-Royce oslavuje sté výročí vzniku firmy konceptem 100EX. Hned na úvod je třeba poznamenat, že se tento otevřený krasavec do výroby v této podobě rozhodně nedostane.

I když Tony Gott, šéf automobilky Rolls-Royce slíbil, že některá řešení se v budoucnu objeví na nových modelech.

Rolls-Royce 100EX – Rolls na ex

Sto let po prvním setkáni pánů Rollse a Royce se tradiční britská automobilka ocitla v náruči movitého BMW, které se k prestižní značce dostalo po souboji s Volkswagenem. Od ledna 2003 je BMW pánem automobilů značky Rolls-Royce a hned na počátku minulého roku bylo tohoto práva využito, když byl představen zbrusu nový Phantom. Nyní se v Ženevě ukázalo první "experimentální" (odtud EX v názvu) vozidlo, které vzniklo u Rolls-Royce již pod dohledem BMW. Označení EX mělo několik vývojových verzí Rollsů z první poloviny minulého století, které automobilka využívala k odzkoušení nových prvků, ještě před zavedením do výroby.

Design otevřeného automobilu, který sdílí podvozek Phantomu, vznikl v kalifornském design centru koncernu BMW, pod taktovkou šéfdesignera Rolls-Royce, Iana Camerona. Z návrhů pak byl v Mnichově vyroben prototyp, který se představil v Ženevě.

Hliníkový podvozek Phantomu má ve studii o 100 mm zkrácený rozvor, celková délka 5669 mm je menší o 165 mm. Impozantní šířka 1990 mm zajišťuje maximum prostoru čtyřem cestujícím ve všech směrech. Rolls-Royce 100 EX je poháněn atmosféricky plněným vidlicovým šestnáctiválcem o zdvihovém objemu 9 litrů. Studie dostala kola o rozměru 21 palců a pneumatiky 255/50 resp. 285/45 (vzadu). Zajímavý není jen celkový dojem z vozu, který připomíná dřevěným obložením interiéru i zavazadelníku námořní jachtu, ale také proti směru jízdy otevíraná dvojice rozměrných dveří. Hliníková přední kapota nedostala lak, ale pouze pečlivé vyleštění, takže opticky navazuje na stylizovanou masku chladiče Rolls-Royce, dále pak na rám čelního skla a obvodovou linii, která obklopuje obyvatelný prostor tohoto kabrioletu.


Vitek