Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce v Ženevě: nová verze Phantoma

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Komu nestačil Rolls-Royce Phantom dlouhý 5835 mm bude s letošní ženevskou novinkou spokojen. Nový Phantom s prodlouženým rozvorem má za B-sloupkem dalších 250 mm prostoru...

Komu nestačil Rolls-Royce Phantom dlouhý 5835 mm bude s letošní ženevskou novinkou spokojen. Nový Phantom s prodlouženým rozvorem má za B-sloupkem dalších 250 mm prostoru...

Dva roky po premiéře nového Rollse, vyvinutého pod taktovkou BMW, je připravena jeho prodloužená verze. Výrobce zatím nezveřejnil oficiální fotografie, ale ty zde budou nejpozději v úterý, kdy novinku uvidíme poprvé naživo.

Prodloužený Phantom je ještě velkorysejší k privilegovaným cestujícím na zadních sedadlech. Původní rozvor 3570 mm se podle prvních informací prodloužil o další čtvrtmetr, který je celý věnován ve prospěch prostoru pro cestující na zadních sedadlech.

Rolls-Royce ve svých materiálech uvádí, že s prodlouženou verzí se počítalo již od počátku vývoje nového Phantomu. Delší rozvor je realizován použitím delších protahovaných nosníků z hliníkové slitiny a podle výrobce tedy nedochází ke snížení tuhosti karosérie, které zpravidla provází prodloužení původních karosérií na dlouhé limuzíny, často realizované rozřezáním původní karosérie a přivařením nových ocelových mezikusů. Rolls-Royce s prodlouženou hliníkovou karosérií nese jen minimum nových dílů (hliníková střecha a dveřní panely). Protože všechny Phantomy vznikají v Goodwoodu ručně, není zavedení nového modelu spojeno s dalšími velkými investicemi do výrobních technologií a obě verze tak mohou být bez problému vyráběny vedle sebe.

Největší poptávka se očekává ze Středního Východu a Asie. Cena je stanovena na 385.000 amerických dolarů. Výroba bude zahájena letos na podzim, nový kabriolet příjde v roce 2007.




Po návratu z Ženevy zveřejníme tradiční rozsáhlou přílohu věnovanou Ženevskému autosalonu. (přes 1000 fotografií, videa, podrobný přehled novinek)

Odkazy na minulé autosalony:

Paříž 2004

Ženeva 2004

Samozřejmě již během autosalonu budeme přinášet online zpravodajství, včetně dalších fotografií Škody Yeti.

Ondřej Láník
Diskuze (1)