Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ronart Lightning: rychlý Brit s americkými geny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Jednou z mnoha firem zabývajících se výrobou automobilů ve Velké Británii je také Ronart Company, kterou v roce 1984 založil Arthur Wolstenholme. Jeho hlavním cílem byla výroba sportovních vozů připomínajících závodní automobily z padesátých let.

Prvním z vozů značky Ronart je model W152, jehož vzhled připomíná vozy Formule 1 z první poloviny padesátých let. Druhým výtvorem, který se zdánlivě odklání od původní filozofie zakladatele, je model Lightning.

Vzhled vozu je inspirován Jaguarem XK 180, což bylo stylistické a inženýrské cvičení, představené na pařížském autosalonu v roce 1998, navazující svými tvary na Jaguar D-type z padesátých let.

Ronart Lightning má rám z ocelových trubek, k němuž je připevněna karoserie z karbonových a laminátových panelů. Automobil je 4470 mm dlouhý, 1874 mm široký, 1193 mm vysoký a má rozvor náprav 2590 mm.

Pod kapotou pracuje osmiválec o objemu 4,6 l, pocházející z Fordu Mustang Cobra SVT, který disponuje výkonem 239 kW (325 k) při 5800 ot/min, točivým momentem 407 Nm při 4800 ot/min a na přání může být naladěn na výkon 324 kW (440 k). Přenos síly motoru ke kolům zadní nápravy má na starosti pětistupňová manuální převodovka Borg Warner T45.

O zastavení výkonného vozu se starají kotoučové brzdy AP Racing na všech čtyřech kolech, vpředu o průměru 320 mm se čtyřpístkovými třmeny a vzadu o průměru 305 mm s dvoupístkovými třmeny. Brzdy jsou ukryty za osmnáctipalcovými litými koly.

Ronart Lightning není žádným spartánským natřásadlem ve stylu Caterhamu a jemu podobných, ale svou posádku vozí v luxusu koženého čalounění, je vybaven klimatizací, elektrickým ovládáním oken, autorádiem, může mít i navigaci a alarm.

Za cenu 73 000 Euro (zhruba 2 mil. Kč) je k dispozici kompletní dvoumístný sportovní automobil, který je podle výrobce vhodný do běžného provozu, ale jeho majitel s ním může vyrazit i na závodní okruh.

Společnost Ronart Company také uvádí, že své jedinečné automobily dodá kamkoliv na světě a za rozumnou cenu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 5. 2007 15:41
Re: Nejwíc
Já bych ho taky bral všemi čtyřmi, ale Z4 je na běžný ježdění určitě rozumější volba, přeci jen zázemí automobilky BMW je neporovnatelné s Ronartem, tohle je na vyjížďky v hezkém počasí a na okruh.
Avatar - Pekelná Micinka
27. 5. 2007 21:44
Re: Jaguar
Pár fotek naživo. Vypadá lépe než na firemních snímcích. 2 a 3 řádek [odkaz]
Avatar - Pekelná Micinka
27. 5. 2007 21:35
Re: Jaguar
Částečně ano, inspirace tam určitě byla. Lightning je můj velký favorit, kdysi jsem viděl fotku a neznal výrobce, až mi někdo tady na foru řekl co to je. Jinak XK180 se dá "koupit" v podobě repliky viz [odkaz] Mě osobně se líbí víc než jakékoliv TVR. Jinak Ronart/Vanwall nabízí i možnost výroby vozu od návrhu až po "sériovou" výrobu. Samozřejmě by to nebylo za hubičku, výrobce by tedy určitě byl schopen upravit Lightning k představám majitele. Pokud by to bylo na mě tak bych si představoval pozměněný nárazník, přepracování a jiné umístění blinkrů vpředu, jinak pojatá zadní světla (jen dvě na každé straně) a jednodušeji tvarovaný interiér.