Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhodnutí o alianci GM-Renault padne 15. října

Jan Cacek
Diskuze (21)
Carlos Ghosn chce mít jasno ohledně spolupráce ke konci pařížského autosalonu, Rick Wagoner z GM zatím vysílá pozitivní signály.

Šéf aliance Renault-Nissan Carlos Ghosn chce mít do 15. října jasno v otázce, jaký závěr vyvodí americký koncern General Motors z jeho červencové nabídky spolupráce, podporované akcionářem GM Kerkorianem. Ghosn prohlásil, že pro vznik Trojky musí být splněny dvě podmínky: existence synergických efektů a stejná chuť největšího partnera, čímž narážel na zdrženlivé chování šéfa GM Ricka Wagonera. „Vím jistě, že by synergie byla citelná. Díky úspoře nákladů a sdílení investic převažují výhody. Nyní diskutujeme o tom, kdy, kde a jak daleko můžeme dovést tento projekt. Rozhodnutí padne 15. října,“ řekl Ghosn.

V případě sebemenšího rizika oslabení Aliance nebo některého z partnerů do tohoto spojenectví Ghosn nepůjde. Aliance GM-Renault-Nissan by mohla ve vývoji, nákupu a sdílení kapacit ušetřit miliardy. Odbyt tří výrobců činí přes 15 milionů aut při obratu 327 miliard dolarů. Rozdíl je však v momentální ekonomické situaci koncernů. Zatímco aliance Renault-Nissan je pod vedením Carlose Ghosna jedním z mála ziskových spojenectví v automobilovém průmyslu, GM dosahuje miliardových ztrát a v letošním roce jej připraví o vedoucí postavení v branži japonská Toyota.

Nyní se strategická jednání mezi GM a Renaultem dostávají do závěrečné fáze a v Paříži konečně promluvil i Rick Wagoner. „Pracujeme na řadě možností. Na závěr neřekneme ano či ne Alianci, ale kterým směrem se vydáme. Strategická spolupráce obou stran by se mohla týkat i evropských aktivit,“ prohlásil Wagoner.

Ke spekulacím o možné obří alianci GM s dalším ztrátovým koncernem Ford Wagoner řekl: „V současné době neprobíhají žádná jednání. S novým šéfem Fordu Allanem Mulallym jsem se nesetkal, jen jsme si jednou telefonovali.“

Jan Cacek
Diskuze (21)
4. 10. 2006 21:39
Re: Carlos
zasmial som sa iba Matesovej hlaske ;-) vo vztahu ku Ghosnovej grimase... (btw. gratulujem fotografovi, ktory ho zastihol v takejto chvili). Inak, Ghosna si vazim - vie co robi. Aliancia? Bol by som prekvapeny keby bola. Myslim, ze Wagoneerra do toho tlci Kerkorian, a Ghosn si nepotrebuje nutne zavesit na krk GM. Na to je podla mna pragmatik... ;-)
4. 10. 2006 12:42
Re: Carlos
>:D
Avatar - VelkejChytrák
4. 10. 2006 11:01
.
Jestli se dá renault dohromady s těma břídilama, přijde o všechnu svou originalitu. Šeď opelu je schopná převálcovat všechno zajímavý.
4. 10. 2006 08:59
Re: Carlos
>:D >:D :no: :yes: