Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhovor se špiónem: Jak se fotí maskované prototypy?

Diskuze (11)
Nejspíš vás už napadlo, kde se berou všechny ty fotky z testování prototypů. Jeden špionážní fotograf odhalil zákulisí své práce.

Freddy Wulff v rozhovoru pro australský magazín Cars Guide prozradil, co předchází tomu, než se fotografie zamaskovaného auta objeví na internetu nebo v časopise. Jak by se dalo očekávat, špionážní fotograf je vcelku dobrodružné povolání.

65letý Wulff má ty nejlepší předpoklady. Sloužil u speciálních jednotek dánské armády a dlouhá léta lovil divoká zvířata po celém světě. V Panamě ho uštknul jedovatý had a Wulff si musel sám obstarat protijed, na Borneu se stal členem kmene lovců lebek… Nakonec zakotvil hlavně ve Švédsku, kde z úkrytů fotí tajné prototypy aut.

Freddy Wulff a Auto.cz
Se špionážními fotkami od Freddyho Wulffa se setkáváte i v článcích na Auto.cz. Dánský fotograf totiž stojí za značkou Carparazzi, která patří pod Automedia, Inh. Andreas Conradt e.K.. Tato firma sdružuje přední dodavatele špionážních fotek, videí a počítačových skic. Kromě Carparazzi je to například Lehmann Photo Syndication neméně renomovaného fotografa Hanse Lehmanna, který pochází z Wolfsburgu.

Fotograf zde riskuje podchlazení, ale zároveň má velkou šanci ulovit málo maskovaný prototyp. Automobilky si totiž často pro sebe zaberou celé oblasti jako zamrzlé jezero nebo vesnici s přilehlým okolím, a tak je ostražitost menší než při testování v běžném provozu.

„Pluhy ve sněhu vyfrézují úzké cesty, které z okolního terénu skoro nejsou vidět. Já se musím v noci prohrabat závějí a vytvořit nenápadný úkryt. Z takové skrýše vyfotím všechno a oni mě nevidí.“ Práce fotografa se ale neomezuje jen na Švédsko. Jeho špionážní kariéra je stejně pestrá jako předchozí život lovce zvířat.

Volkswagen se kdysi zabýval testy v ještě extrémnějších podmínkách, na letecké základně v Grónsku. „Znal jsem lidi, kteří vykládali prototypy z letadla. Díky jejich informacím jsem vyfotil Golf 4. generace, nejdražší snímky, to nejzajímavější, co se může vůbec vyfotit. Za exklusivní třídenní práva k takovým obrázkům si můžete v Německu říct o 30 tisíc euro.“

S wolfsburskou automobilkou měl Wulff co do činění i na opačném konci světa, v jihoafrické Namibii. „Mají tam testovací dráhu, je to jako vězeňský tábor. Strážní věže, šestimetrový plot proti divoké zvěři a zvědavcům. Uvnitř areálu je testovací trať obehnaná valem.“ Úmysl přeskočit přes plot s pomocí tyče Wulff zavrhl, nakonec si ale přece jen našel cestu k exklusivním fotkám. „Před svítáním jsme vyletěli s ultralightem do maximální výšky a pak s vypnutým motorem plachtili nad tajný areál. Se svítáním vyjely z garáží první prototypy, a tak stačilo jen cvakat.“

Wulff přiznává jediný profesionální neúspěch: nikdy se mu nepodařilo proniknout na Southern Hemisphere Proving Ground na Novém Zélandu, který je s 30 km sněžných cest a stálým mrazivým počasím alternativou k arktickým podmínkám na severu Evropy. 400hektarový areál v pohoří Jižní Alpy je proto zřejmě nejlépe zabezpečeným místem pro testování tajných prototypů.

Diskuze (11)
15. 4. 2012 12:46
Re: spy photos jsou jen účinná reklama
:yes: suhlasim, postupne ich uverejňujú, aby sme s nadšním očakávali ich premiéry. Jediné fotky, ktoré sa naozaj dajú nazvať špionážnymi sú tie "mobilové" zo závodov.

Výjazdy nových Škodoviek do premávky? Cielený počin, veď určite sa nájde niekto kto si ich odfotí..

Špióna si skôr ako dobrodruha predstavujem dobrého vyjednávača, ktorý v obleku ako zástupca renomovaného auto magazínu/servera navštevuje vedenia automobiliek, aby bol práve jeho zamestnávateľ prvý, kto môže uverejniť/vyhotoviť si "špionážne foto".
15. 4. 2012 00:21
populáry alias rapidy,
z 13 brány a tím pádem i z česany pouštějí nezamaskovaný. tak foťte hoši ;-)
Avatar - gld
14. 4. 2012 20:52
Re: Na duchod dobry
Nie, svoj život zásadne smerujem k dosiahnutiu duchovnej rovnováhy a blaženého milosrdenstva.

Ale 30 tácov za sériu fotiek..
14. 4. 2012 20:40
Re: Na duchod dobry
Pokud v zivote vidis jen penize a svuj zivot tak smerujes. Tak to je opravdu low level.
Avatar - eXp10it
14. 4. 2012 20:36
spy photos jsou jen účinná reklama
SPY PHOTOS nejsou nic jiného než nástroj marketingu, který manipuluje s davem tak jak automobilka momentálně potřebuje. Kdo věří tomu že na nich uvidí víc než automobilka zrovna chce je naivka.