Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ŘSD zrušilo tendr na část modernizace D1, kvůli nízké ceně

David Bureš
Diskuze (10)
Zrušení tendru na modernizaci dálnice D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži údajně neovlivní celkový plán oprav nejvytíženější české dálnice.

Ředitelství silnic a dálnic zrušilo zakázku na rozšíření dálnice D1 v úseku mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži poblíž Brna, a to na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tendr bude vypsán znovu.

Antimonopolní úřad tvrdí, že ŘSD chybovalo v původním tendru při posouzení vítězné nabídky. Vítězné konsorcium tvořené OHL ŽS a společností Alpine Bau nabídlo modernizovat daný úsek za pouhých 382 milionů korun. Původně přitom ŘSD předpokládalo, že oprava daného úseku přijde na 637 milionů korun.

„Mimořádně nízká nabídková cena nebyla zdůvodněna objektivními příčinami,“ uvedl Úřad v rozhodnutí o zrušení tendru. Na nízkou cenu, za kterou by modernizaci daného úseku zřejmě nebylo možné skutečně realizovat, upozornila firma Eurovia, která v tendru nebyla úspěšná.

„Vzhledem k celkové době, která uplynula od zahájení zakázky k dnešnímu dni, veřejná zakázka je v souladu se zákonem o veřejných zakázkách zrušena a bude zadána znova,“ uvedl pro ČTK mluvčí ŘSD Jan Studecký.

ŘSD při vypisování nové zakázky využije dosavadní zkušenosti z ostatních zakázek na modernizaci nejdelší české dálnice. Díky tomu by už nový tendr měl být bez problémů schválen.

Zrušení zakázky podle Tomáše Neřolda, tiskového mluvčího ministerstva dopravy, celkový plán oprav dálnice D1 neovlivní. Modernizace daného úseku je totiž naplánována až do třetí etapy oprav.

Mezitím se na dálnici D1 postupně otevírají vybrané uzavírky. Ke konci října by mělo například zmizet omezení v pravém jízdním pásu dálnice mezi Šternovem a Psáři, zmizet by mělo i omezení mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Úsek Loket – Hořice by měl být kompletně otevřen koncem listopadu.

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - rohYpnol
25. 10. 2014 12:59
Re: Bludný kruh
to jsou jen teoretické kecy. Reálně samozřejmě klidně můžeš vyžadovat reference na velkých stavbách, nebo blokaci rezerv na účtu atp. ...

Ale hlavně - a kdo rozhodne, co je to tvé "ZJEVNĚ POD NÁKLADY"? Bude to odhad -10%? nebo -25%? Nebo -24,5%?

Usuzovat z ceny na výdlednou kvalitu je dílem diletantství. Smluvně si má stát zajistit takové hodnocení a sledování kvality, že k nekvalitní práce nebude převzata již v průběhu realizace a odvedená práce bude jednoznačně na požadované kvalitativní úrovni, zdokladovaná, zdokumentovaná.
25. 10. 2014 08:37
Re: Taky nechápu kde je problém,
Napadá mně jen vylodění spojenců na Sicílii, ale to asi nebude ono...
24. 10. 2014 16:56
Četl jsem po...
Četl jsem po slovo Eurovia dál už to nemělo cenu, protože je vše naprosto jasné >:D
Avatar - speedfred
24. 10. 2014 10:00
Re: Taky nechápu kde je problém,
..a čo sa stalo pred rokmi na jihu itálie?
Avatar - RWD
24. 10. 2014 09:22
Re: Bludný kruh
To je otázka. Teoreticky máš samozřejmě pravdu, ale kolik z té ceny tvoří outsource provize lze těžko odhadovat. Firma Alpine Bau není žádným nováčkem v těchto zakázkách: [odkaz] a otázkou tedy jednoznačně je, jaké jsou s ní předchozí zkušenosti a jaké jsou její předchozí realizované projekty a za kolik, tedy na kolik dokáže dostát svých závazků a kvalitě. To si myslím že jsou mnohem důležitější argumenty pro obhajobu nového výběrka než to, že je moc levná a neumí obhájit proč.