Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rýsuje se nové BRZ? Subaru testuje sporťák s motorem uprostřed

David Bureš
Diskuze (5)
Subaru BRZ je kupé s vpředu uprostřed uloženým motorem pohánějícím zadní kola. V nové generaci by se jednotka mohla přesunout k zadní nápravě.

Subaru chce i v následujících letech sázet na sportovní vlastnosti svých aut, což automobilka zdůraznila při představení nové modulární platformy. Kvůli sportovní orientaci v nabídce značky nemůže chybět ryzí sporťák, kterým je v současnosti BRZ. V budoucnu by ale nabídku mohl rozšířit ještě extrémnější model.

V testovacím centru značky Točigi byl totiž viděn extrémní prototyp: automobil s uprostřed uloženým agregátem. Přestože automobilka o tajemném voze zatím mlčí, mohlo by se jednat o potenciálního nástupce BRZ.

Svědci tvrdí, že prototyp je hybridem. Zadní kola pohání uprostřed uložený přeplňovaný motor typu boxer, zatímco přední náprava je poháněna dvěma elektromotory. Vůz tak má typický prvek Subaru – pohon všech kol, avšak v modernějším pojetí.

Automobilka již koncepty Viziv dala v minulosti najevo, že takovou kombinaci chystá. Viziv z roku 2013 používal kombinaci dvoulitrového turbodieselu a dvou elektromotorů, zatímco o rok mladší Viziv 2 vsadil na 1,6litrový turbodiesel a hned tři elektromotory.

Právě vývoj nového systému pohonu všech kol je hlavním účelem vzniku prototypu. Kombinaci přední a zadní nápravy poháněné jiným druhem motoru nejspíše opravdu využije nějaký sportovní model. Subaru ale nevylučuje, že se tato kombinace objeví i třeba v crossoveru.

V minulosti se spekulovalo o tom, že BRZ se nástupce nedočká. Subaru ale loni na podzim dalo najevo, že s novým sporťákem počítá – značka se opět domluvila na spolupráci s Toyotou. Oba partneři se měli domluvit na vývoji zcela nové generace vozů, což naznačuje minimální využití techniky stávající dvojice BRZ/GT86. A co víc, mluvilo se o tom, že nástupce BRZ by mohl mít hybridní pohon… Že by tajemný prototyp nakonec opravdu naznačoval nové kupé?

David Bureš
Diskuze (5)
11. 3. 2016 08:38
Re: Pěkný
Je to krásný auto zvenčí zevnitř. Nedá se tomu absolutně nic vytknout ;-)
10. 3. 2016 16:46
Modernější pohon?
Spíš módnější! Co je až tak skvělého na hybridu? Ta minimálně čtvrt tuna baterek? Za to realizace pohonu čtyř kol nestojí. Pořád platí Chapmanovo: "Subtracting weight makes you faster everywhere."
Avatar - Bully_
10. 3. 2016 14:47
Re: Pěkný
V cem je to takova pecka? Jine rozlozeni hmotnosti, jiny pohon = ubytek hravosti, kterou Toyobaru melo. Nutnost vyssiho vykonu, ktereho zase kus ukroji vyssi hmotnost a system pohonu. A z ciste obchodniho hlediska urceni pro jinou klientelu, protoze se z kupe (s trochou omezeni) normalne pouzitelneho i pro rodinu stane podstatne drazsi dvoumistny sportak bez kufru.
Za me by stacilo nechat to tak, jak to je a pridat cca 100 koni :-)
Avatar - Hammunasakra
10. 3. 2016 14:44
Re: Pěkný
SVX pro 21. století? No proč ne :yes: :yes: :-)
10. 3. 2016 12:34
Pěkný
Tak to je ale velká pecka :yes: