Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab: Náhradní díly budou, záruka snad také

Aleš Jungmann
Diskuze (5)
Mix horších a lepších zpráv čeká na majitele Saabů: výrobce náhradních dílů je ziskový, avšak pod křídly mateřské automobilky.

To ve zkratce znamená, že dění okolo mateřské společnosti Saab Automobile AB se týká i výrobce náhradních dílů, byť z dřívějších informací (i od samotné automobilky) vyplývalo, že se jedná o samostatně stojící, ziskový podnik.

Horší je situace pro majitele modelu 9-5 první generace: výrobní linky na díly byly rozebrány a v roce 2009 převezeny kamsi do Číny. Saab Parts si prý sice vyrobil velkou zásobu náhradních dílů, avšak ta dříve či později prostě může dojít. A pak je otázka, co bude dál...

Šéf Saab Parts, Lennart Ståhl, se vyjádřil v tom smyslu, že výroba dílů pro ostatní modely není velký problém – Saab Parts totiž stále vlastní stroje na výrobu všech ostatních náhradních dílů (divize Saab Tools). Ty jsou umístěny u řady subdodavatelů a může tak kvůli jejich přesunu vzniknout jisté prodlení v dodávkách, avšak potřebné díly by zkrátka na trhu neměly chybět. Některé linky vyrábějí i díly na jiná auta a proto je normální nárazová výroba požadovaných dílů.

Horkým zbožím na nynějším trhu jsou klíče pro model 9-3, které jsou náchylné a nošením v kapse (a odíráním třeba o klíče) se poničí tak, že pak již nefungují. Podobný stav je u xenonových světlometů pro první 9-5.

Aleš Jungmann
Diskuze (5)
6. 7. 2023 20:39
náhradní díly
Osobně bych si Saaba asi jen tak nekoupil. Přijde mi, že dnes už se na ně náhradní díly docela špatně shání. To raději nějakou jinou značku, na kterou jsou díly mnohem dostupnější. Například na mé auto, i když už je to starší ročník stále není problém nové díly sehnat. Občas si nějaké opravy na autě dělám sám a díly sháním třeba přes Super-Parts - https://www.super-parts.cz/
23. 12. 2011 21:49
Vyjádření českého dealera Saabu k záruce
Viz zde: [odkaz]
Avatar - Bristol
23. 12. 2011 12:38
Re: chudáci
pohřbenej možná...vrak to však rozhodně není...bohužel...můžeme se loučit s další evropskou automobilkou... :no: :no:
22. 12. 2011 23:44
Re: chudáci
:yes: Saab uz je pohrbenej vrak bohuzel