Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen 35th Anniversary Mustang nabízí 780 koní místo narozeninového dortu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Saleen Automotive Inc. oslavuje 35 let od založení původní Saleen Autosport speciální edicí, jejímž základem je samozřejmě Ford Mustang.

Společnost Saleen Automotive Inc. je přímým pokračovatelem Saleen Autosport, kterou Steve Saleen založil v roce 1983 a zaměřil se s ní na Ford Mustang, který byl tehdy nabízen ve své třetí generaci. On sám ovšem první zkušenosti s úpravami a závody získával již od druhé poloviny šedesátých let. Nejprve s Porsche 356 a od roku 1969 s vlastními Shelby GT350 první generace.

Dodnes je značka Saleen je nejčastěji spojována s úpravami vozů Ford Mustang, ale v minulosti nabídla i ostřejší Chevrolet Camaro, Dodge Challenger a také upravené elektromobily Tesla.

Vedle úprav sériových vozů měl ovšem Saleen v letech 2000 až 2009 ve své nabídce i vlastní supersporty S7 a S7 Twin Turbo a také S7-R pro vytrvalostní závody. Ty v loňském roce oživil prostřednictvím limitované edice sedmi exemplářů S7 LM.

Na model S7 přitom mělo navázat nové supersportovní kupé Saleen S5S Raptor, které se jako koncept představilo v roce 2008. Jeho produkce se měla rozběhnout do roku 2010, ale nakonec zůstal tento model jen prototypem.

Zcela nový sportovní vůz představil Steve Saleen až na loňském autosalonu v Los Angeles. Dvoumístné kupé Saleen S1 s přeplňovaným čtyřválcem před zadní nápravou v aktuální nabídce své značky doplňuje modely, jejichž základ představuje Mustang a F-150.

Ford Mustang je ovšem se značkou Saleen doslova spojen pupeční šňůrou a není tedy divu, že k oslavě výročí poslouží právě on. Díky tomu se promění se v Saleen 35th Anniversary Mustang, který se od sériových vozů i těch, které upravují u Saleen Automotive Inc. odliší svým černým lakem karoserie v kombinaci se žlutými a bílými doplňky. K úpravám exteriéru pak vedle barev patří i nová kola a sada aerodynamických prvků, zlepšujících proudění vzduchu kolem vozu a zvyšujících aerodynamický přítlak na obě nápravy při vysokých rychlostech.

Saleen 35th Anniversary Mustang samozřejmě nenabídne pouze výjimečný vzhled, ale může se pochlubit i svou technikou. Podvozek využívá zkušeností ze závodních okruhu a nabízí stavitelné odpružení. Pohonná jednotka v podobě vidlicového osmiválce o objemu 5,0 l s přeplňováním kompresorem se pyšní nejvyšším výkonem 574 kW (780 k) a točivým momentem 854 N.m. Tyto hodnoty míří k zadním kolům prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

Výroční edice samozřejmě nabídne i specifické úpravy interiéru, které se soustředí především na použité materiály, jejich kombinace barev a zpracování. Výsledkem je kombinace černé s bílými a žlutými prvky.

Společnost Saleen Automotive Inc. uvádí, že Saleen 35th Anniversary Mustang vznikne pro zákazníky v počtu pouhých deseti exemplářů. Vedle nich ovšem již nyní existuje ještě jeden vůz, který slouží k prezentaci edice a zároveň jako vývojový prototyp, s nímž se firma prozatím nehodlá rozloučit.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)