Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saúdské Arabky mají zasednout za volanty a vyjet na silnice

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Saúdské Arabky se chystají pokračovat v kampani, kterou si chtějí vymoci povolení řídit automobily. Saúdská Arábie je jediná země, která to ženám zakazuje.

Organizátorky protestní akce vyzvaly ženy, aby zasedly za volanty a vyjely na silnice. Tamní ministerstvo vnitra však varovalo nejenom před účastí, ale i před jakoukoli podporou prostřednictvím internetu. Tito lidé mohou být odsouzeni za takzvanou kybernetickou kriminalitu a riskují pětileté vězení.

Saúdská Arábie řízení ženám nezakazuje žádným zákonem, ale praktikuje zákaz od války v Perském zálivu v roce 1990. Tehdy se ženy při pohledu na americké vojačky za volanty automobilů poprvé vzbouřily a vyjely také na silnice.

Současná kampaň Women2Drive byla zahájena před dvěma lety. Akce "nelegálního řízení" svolaná na dnešek se má opakovat každý 26. den v měsíci, dokud se v Saúdské Arábii nezačnou vydávat řidičské průkazy ženám. Tamní klerici jsou ale zásadně proti tomu a tvrdí, že společnost na to není připravená.

Mnoho Saúdských Arabek si pořídilo řidičské oprávnění v cizině. Za volanty mají zasednout dnes právě ony, protože organizátorky kampaně nestojí o žádnou komplikaci v podobě dopravní nehody.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)