Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sázka na Skyactiv vyšla, Mazda je po pěti letech zase v zisku

David Bureš
Diskuze (29)
Analytici očekávají, že japonský výrobce bude v zisku i v následujících letech.

Mazda Skyactivem vsadila na techniku, která vedle nižší spotřeby paliva myslí i na zážitky za volantem. Prodejní úspěch modelů s touto technikou dokázal, že tato sázka japonské automobilce vyšla.

Výrobce navíc oznámil, že za minulý fiskální rok, který skončil 31. března, podle všeho dosáhne zisku 279 milionů dolarů, tedy asi 5,5 miliard korun. Oficiální výsledky budou patrně zveřejněny během dubna.

Pokud se tato prognóza vyplní, bude to poprvé od roku 2007, kdy Mazda vykáže zisk. Důvodů pro tak špatné období bylo několik – posilující jen, absence výrobních kapacit v zámoří a zemětřesení spolu s tsunami v roce 2011.

Mazdě pomohly nové modely s technikou Skyactiv. Na její adresu automobilka tvrdí, že díky ní jsou automobily hospodárnější a bezpečnější, zároveň však mají své řidiče bavit.

Jako první kompletní balíček této techniky dostalo SUV CX-5, používá jej i aktuální generace Mazdy 6. Další zvýšení prodejů se očekává od nové generace Mazdy 3, která dorazí na podzim. Do roku 2016 má Skyactiv používat celkem osm modelů značky.

Japonští výrobci se v poslední době potýkají se silným jenem, s tímto problémem se musí vypořádat i Mazda. Také zde automobilce pomáhá Skyactiv, tato technika totiž snižuje výrobní náklady o 20 procent. Mazda by na prodeji CX-5 údajně vydělávala i pokud by byl jen ještě výrazně silnější.

V současnosti má jen nejvýhodnější kurz k dolaru za poslední tři roky a půl, čehož využívá Mazda i další japonské firmy. Automobilka ale nechce nechat nic náhodě a staví továrnu v mexickém Salamanca City, což sníží její závislost na kurzu jenu. Tento závod začne vyrábět auta v příštím roce, Mazda zde bude produkovat i vozy pro Toyotu.

David Bureš
Diskuze (29)
Avatar - eXp10it
10. 4. 2013 21:07
A co koroze
Neví někdo jak je na tom teď mazda s korozí, vždycky jsem měl za to že ty auta vyjíždějí rezavé už ze závodu ale té nové 6 jde těžko odolat! Nějaká dvojka z roku 2008 [odkaz] [odkaz]
Avatar - Jaros71
10. 4. 2013 17:47
Re: CX5
Chybí mi možnost připlatit šíbr např.už od druhé řady..
Nepotřebuju si kvůli tomu kupovat za skoro mega kožený sedadla a jiný kraviny.. :no: :no:
Nebo kvůli mlhovkám jít o řadu výš?? :-!
10. 4. 2013 09:53
Re: Mazda 6
Mně se tam leze super a to lidi výšky pod 185 musím vzhledem ke své postavě považovat spíše za prcky :-) .
10. 4. 2013 09:48
Re: Mazda 6
Super volba :yes: Rozhodně doporučuji. Naprosto si neumím představit si momenátně koupit jiné auto než některou z variant nové šestky :-) .
Avatar - WinDiesel
10. 4. 2013 07:45
Re: A to je dobře...
Chtělo by to tady mít spíše ofiko CX-9 .......... ale bez dieselu to nemá smysl, to Mazda ví, takže smůla. Nicméně, při současném megaúspěchu SKY-D není nic nemožné (neříkám, že je SKY-G špatný, je jen výrazně slabší než diesel...)