Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a bionafta v roce 2014

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Scania očekává, že jen za letošní rok dodá v Evropě svým zákazníkům okolo 1500 nákladních vozidel, které je možné provozovat na stoprocentní bionaftu.

V současné době Scania vyrábí tři různé motory Euro 6 pro provoz na stoprocentní bionaftu, jimiž jsou 9-litrový řadový pětiválec, 13-litrový řadový šestiválec a 16-litrový agregát V8. Společně pokrývají rozsah výkonu od 235 kW do 426 kW (320 k až 580 k) a jsou vhodné prakticky pro všechny typy aplikací.

Bionafta je mezi evropskými dopravci asi nejoblíbenější alternativní palivo současnosti. Její používání je snadné, v případě potřeby může být smíchána s běžnou motorovou naftou, a zároveň pomáhá snížit emise CO2 přibližně o 65 %.

K důležitým přednostem bionafty patří i skutečnost, že se jedná o nekomplikované palivo, jímž mohou řidiči naplnit nádrže a jet stejně jako v případě konvenční nafty.

Magnus Höglund, produktový ředitel pro distribuční segment nákladních vozidel Scania, uvedl, že společnost dodává na trhu řadu vozidel na bionaftu pokrývající širokou škálu aplikací, ale nejvíce jich míří k zákazníkům v dálkové přepravě.

V roce 2014 očekává Scania dodání nejvíce vozidel na bionaftu na trzích, jako je Rakousko, Švédsko a Německo. Zájem ale neustále roste i na dalších trzích.

Jeden největších nákupů kamionů na bionaftu pro dálkovou přepravu zatím uskutečnila švýcarská společnost Coop. Do své flotily pořídili 50 vozidel, která jim mají pomoci uskutečnit do roku 2023 velmi odvážný plán – zcela zneutralizovat emise uhlíku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)