Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a MAN budou spolupracovat

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Společnosti Scania a MAN Nutzfahrzeuge se dohodly na dlouhodobé spolupráci v oblasti vývoje a výroby převodových skříní a náprav.

Společnosti Scania a MAN Nutzfahrzeuge se dohodly na dlouhodobé spolupráci v oblasti vývoje a výroby převodových skříní a náprav. Cíl spolupráce obou firem spočívá v přizpůsobení některých náprav a převodových skříní MAN pro použití ve vozech Scania. Švédský výrobce naopak upraví některé ze svých převodovek pro zabudování do nákladních automobilů firmy MAN. Výrobu plánují společnosti spustit po dokončení vývojové fáze, která bude trvat přibližně tři roky.

Prezidenti a výkonní ředitelé obou společností Håkan Samuelsson (MAN Nutzfahrzeuge) a Leif Östling (Scania) uvedli ve svém společném prohlášení: „Po důkladných analýzách jsme zjistili, že vzájemné dodávky komponentů budou mít významné synergické efekty bez ohrožení jedinečnosti našich produktů a nenaruší se ani specifická identita jednotlivých značek. Díky této spolupráci dosáhnou naše společnosti postupně výrazných úspor v oblasti výroby součástek.“ Scania a MAN budou o dohodě informovat antimonopolní úřad Evropské unie.

Scania je jedním z největších světových výrobců nákladních automobilů, autobusů, a také průmyslových a lodních motorů. S 28 200 zaměstnanci a výrobními závody v Evropě a Latinské Americe je Scania jednou z nejlépe prosperujících firem v oboru. V roce 2002 vykázala obrat 47 miliard švédských korun (5,2 miliard euro), zisk po zdanění činil 3,7 miliardy švédských korun (410 milionů euro). Výrobky Scania jsou dodávány na trhy do stovky zemí celého světa. Zhruba 95 procent celkové produkce je určeno pro export.

MAN Nutzfahrzeuge Group je největší firmou z celé skupiny MAN a zároveň jedním z největších mezinárodních výrobců užitkových vozů. V účetním roce 2002 MAN Nutzfahrzeuge Group vykázala obrat 6,6 miliardy euro a prodala okolo 54 000 nákladních automobilů a 7 600 autobusů. Společnost zaměstnává 34 000 lidí.

Ondřej Láník
Diskuze (0)