Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania bude hasit v Sokolově

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Unikátní vůz značky Scania zakoupil chemický podnik Eastman Sokolov a.s. pro stanici Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, která je umístěna v areálu chemičky.

Unikátní vůz značky Scania zakoupil chemický podnik Eastman Sokolov a.s. pro stanici Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, která je umístěna v areálu chemičky. Jedná se o kombinovaný hasicí automobil, který je v republice jediný svého druhu. Při výjezdu může využít celkem tři druhy hasicích látek: vodu, prášek i pěnu, a usnadnit tak práci záchranářů.

Nástavbu hasičského automobilu Scania s třínápravovým podvozkem tvoří vodní nádrž o objemu 3 500 l, nádrž na pěnu o objemu 2 500 l a práškové zařízení o hmotností 3 000 kg. Vodní čerpadlo je poháněno přídavným pohonem. Výrobcem nástavby je společnost THT Polička. Vůz je připraven zasáhnout nejen při požáru v sokolovské chemičce, ale kdekoliv v Karlovarském kraji.

Pro vůz Scania T124CB6x4NZ 380 je charakteristická.“nosatá kabina”, kde je motor uložený v předsazené kapotě, a tudíž je bezpečnější než vozy s čelní kapotou. Čtyřdobý, vznětový, kapalinou chlazený šestiválec DC11 03 disponuje přímým vstřikováním paliva, které řídí systém EDC. Maximální výkon motoru je 380 k při 1 900 ot./min. Plynulou jízdu zajišťuje 12rychlostní mechanická převodovka GRS890. Přední náprava může být zatížena až 7 100 kg, zatížení zadních náprav je 19 000 kg.

Provoz nového vozidla nyní zkouší jeho budoucí dvoučlenná posádka a během měsíce by mělo být připraveno pro výjezdy. Zakoupení nového vozu Scania je dalším krokem k obnově vozového parku Hasičského záchranného sboru v Karlovarském kraji.

Ondřej Láník
Diskuze (17)