Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Českým vítězem YETD 2014 je Michal Kyral

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2014, vyhlášená na začátku letošního roku, již zná svého národního šampióna. Ten v příštím roce zamíří do evropského finále.

Šestý ročník evropské části soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2014 (Young European Truck Driver 2014) je součástí celosvětového podniku pořádaného ve 40 zemích. První ročník se konal v roce 2003 jako reakce na iniciativu Evropské komise zaměřenou na zvýšení povědomí o bezpečnosti silničního provozu, hospodárnost při využívání nákladních vozidel a minimalizaci jejich vlivu na životní prostředí.

Podle zástupců projektu Scania Driver Competitions i samotných řidičů má účast v soutěžích pozitivní vliv i na zručnost řidičů a přispívá ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Kvality soutěže potvrzuje i neustále rostoucí počet účastníků, který se zvýšil z 18.000 řidičů v roce 2003 na 85.000 soutěžících pro letošní rok. Zároveň se vzrůstající popularitou se zvyšuje i zájem ze strany sponzorů a organizací zaměřených bezpečnost.

V České republice se letos přihlásilo 397 účastníků, což je oproti předchozímu ročníku nárůst o téměř 20 procent. Všechny soutěžící čekal nejprve náročný teoretický test a na základě výsledků byla vybrána pětadvacítka nejlepších, aby změřili své síly v rámci kvalifikačního kola v Plzni.

Tam už nešlo pouze o teorii, ale rozhodující roli hrály praktické dovednosti, především ovládání vozidla a hospodárná jízda. A právě díky vynikajícím výsledkům v hospodárné jízdě se z prvenství radoval Josef Andrle, který společně s dalšími devíti soutěžícími postoupil do Českého finále.

Národní finále hostil nově otevřený servis v Jihlavě a na rozdíl od kvalifikačního kola už šlo skutečně o všechno. Desítka finalistů si totiž moc dobře uvědomovala, že jeden z nich postoupí do evropského finále.

Teoretický test, kontrola vozidla před jízdou, náročné manévrování a poskytnutí první pomoci, to vše bylo třeba zvládnout co nejlépe. Pouze čtyři z desíti finalistů totiž měli šanci postoupit do vyřazovací části, kde šlo o medaile. To nakonec dokázali Michal Kyral, Roman Kůřil, Petr Kopecký a vítěz kvalifikačního kola v Plzni Josef Andrle.

V boji o pódiová umístění hrálo významnou roli také psychické vypětí, protože proti sobě vždy stáli dva soutěžící, navzájem své výkony viděli a navíc je přímo na místě podporovala více než stovka návštěvníků Jihlavského servisu. A byl to právě stres, který rozhodl, že na nepopulární čtvrté pozici skončil Josef Andrle. Třetí místo si připsal Petr Kopecký a po velmi dramatickém a vyrovnaném souboji získal stříbro Roman Kůřil. Pevné nervy a hlavně vynikající schopnosti znamenaly, že se z vítězství radoval Michal Kyral.

Vítěz národního kola se nyní může pilně připravovat na evropské finále, které se uskuteční v termínu od 24. do 25. dubna 2015 ve švédském Södertälje. Zde se Michal Kyral utká s dalšími pětadvaceti šampióny národních kol.

Vítěz finále soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2014 si pak ze Švédska odveze kromě titulu i hlavní cenu v podobě nového tahače Scania řady R v hodnotě zhruba 100.000 eur.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)