Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Citywide pro společnost Arriva Morava a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Do služeb společnosti Arriva Morava a.s. zamířily autobusy Scania modelové řady Citywide s pohonem na stlačený zemní plyn a naftu.

Zástupci společnosti Arriva Morava a.s. si začátkem letošního listopadu převzali v areálu autorizovaného servisu Scania v Paskově dva autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a naftu. Jedná se o první předávku modelové řady Scania Citywide pro tuto společnost.

Oba autobusy budou v pronájmu na 12 měsíců s následnou kupní opcí. Specifikace byla odladěna přímo pro potřeby Arrivy a obě vozidla navíc obsahují řadu nadstandardních prvků výbavy, jako např. Bi-LED světlomety, posuvné otevírání dveří, komfortní sedadlo řidiče, barevný palubní počítač Colour Plus, atd.

Prvním z dvojice předaných autobusů je Scania Citywide LE s pohonem na CNG. Toto dvanáctimetrové vozidlo pojme 39+2 sedících cestujících, 38 stojících a 1 vozík pro tělesně postižené. Celkem tedy 78 cestujících.

O pohon se stará řadový pětiválcový motor Scania o objemu 9,3 litrů s výkonem 206 kW a maximálním točivým momentem 1350 Nm, splňující emisní normu Euro 6. Pohonná jednotka spolupracuje s osmistupňovou převodovkou s automatickým řazením Opticruise.

Nádrže na CNG jsou vyrobeny z kompozitních materiálů a mají objem 1280 litrů (4x320 litrů). Umístěny jsou na střeše v přední části vozu a zakrytovány aerodynamickými spojlery.

Druhým předaným autobusem se stal model Citywide Suburban LE, jehož celková delká je rovněž 12 metrů. Tento model vyniká obrovskou flexibilitou a Scania nabízí vedle standardních provedení i výrobu vozidel na zakázku v délce od 11 do 15 metrů vždy po 20 cm.

K oběma vozidlům je sjednán plný servisní kontrakt. V ceně měsíčních splátek jsou zahrnuty poplatky za údržbu, veškeré opravy a navíc také havarijní pojištění. Součástí kontraktu jsou také Tachografové služby, Fleet management, školení řidičů a Scania Assistance.

Oba autobusy jsou ve službách Arriva Morava a.s. nasazeny na příměstské lince, která má charakter městského provozu. Jedná se o linku 910068 spojující Ostravu s hraniční obcí Šilheřovice, kde se nachází Střední hotelová škola a zámecký areál s golfovým hřištěm. Linka je součástí systému ODIS a je na ní umožněn nástup všemi dveřmi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)