Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Eco-roll přispěje k snížení spotřeby paliva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letošní podzim se u společnosti Scania nese v duchu představení pokročilého systému Eco-roll s potenciálem snížit náklady na pohonné hmoty až o dvě procenta.

Nový systém Eco-roll švédského výrobce nákladních vozidel a autobusů je navržen tak, aby vozidlo, které je jím vybaveno co nejefektivněji využívalo gravitace pro jízdu z kopce.

Evropští zákazníci, kteří si nyní budou objednávat nová nákladní vozidla vybavená automatizovanou převodovkou Scania Opticruise s automatickou spojkou a inteligentním tempomatem Active Prediction budou moci od prvního čtvrtletí 2014 šetřit palivo a své finance i díky nové funkci Eco-roll.

Tento systém vypočítává, který styl jízdy je nejúspornější, zda se pustit z kopce s převodovkou v neutrálu a nechat pohonnou jednotku běžet na volnoběh, nebo využít brzdného účinku dieselového agregátu s vypnutým přívodem paliva.

Zvolit, zda je lepší sjet z kopce na neutrál nebo s brzděním motorem, nemusí být vždy zcela jasné ani pro velmi zkušeného řidiče. Tempomat Active Prediction provádí výpočet pro výběr nejvhodnějšího jízdního režimu automaticky.

Pokud je zvolen Eco-roll a je využita kinetická energie vozidla, pak je snahou jet na neutrál minimálně deset sekund, protože v kratším časovém úseku není tento režim tak výhodný. Zároveň by neměla být rychlost příliš vysoká, aby systém nepřešel na brzdění motorem se zapnutým přívodem paliva.

Tempomat Active Prediction společnosti Scania využívá pro udržování rychlosti topografické údaje a zároveň GPS, které navíc určuje polohu vozidla v terénu. V závislosti na zvoleném režimu využívá systém řadu možností pro dosažení co nejnižší spotřeby, ale v případě potřeby může být nastaven i pro udržování co nejvyšší průměrné rychlosti.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)