Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania věří ve využití elektřiny (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Scania poodhalila svůj vývojový program vozidel s hybridními systémy pohonu a také plány pro budoucnost.

Výrobce užitkových vozidel Scania a společnost Siemens již v loňském roce uvedli, že se pustili do vývoje, jehož cílem má být komerčně využitelný těžký nákladní automobil poháněný elektřinou.

Scania se výzkumu možnosti elektrifikace pohonných soustav ve svých autobusech a nákladních vozidlech věnuje od roku 1980. Siemens zase pracuje s technologií, v rámci které vozidla čerpají energii z kabelu ve vzduchu přes sběrač na střeše vozidla.

Letos Scania poodhaluje výsledky vývoje a své plány pro budoucnost. Zároveň uvádí, že možný budoucí systém elektrifikovaných silnic nabízí řadu výhod od menšího dopadu na životní prostředí z provozu vozidel přes efektivnější elektrické pohonné jednotky oproti spalovacím motorům, až po skutečnost, že energie může být vozu dodávána, aniž by bylo zapotřebí těžkých a drahých baterií.

V současné době se Scania věnuje testování dvou systémů, využívajících elektřinu k pohonu vozidel. Prvním z nich je již v loňském roce odhalené provedení ze společného vývoje s firmou Siemens. Tato verze kombinuje vznětový motor s elektromotorem a je vybavena pantografovým sběračem elektrického proudu. Toto zařízení je podobné jako u kolejových vozidel.

Druhá verze je rovněž hybridem, ale k napájení elektrickým proudem využívá indukce z povrchu vozovky. V budoucnosti tak díky tomu bude mít vozidlo na elektrizovaných úsecích silnic úplný elektrický pohon.

Scania je přesvědčena, že emise oxidu uhličitého na tunu a kilometr lze díky těmto hybridním pohonným systémům snížit na polovinu do roku 2020 a dalšího snížení o 50 % je možné dosáhnout do roku 2030.

Vedle využití elektřiny pro snížení emisí škodlivých plynů u vozidel zmiňuje Scania, že je potřeba dále pracovat i na jejich aerodynamice, využívat lépe vyškolených řidičů a v neposlední řadě zlepšit logistiku jejich využití.

Henrik Henriksson, výkonný viceprezident a vedoucí prodeje a marketingu společnosti Scania, uvedl, že úspora paliva, kterou umožňuje elektrifikace, je obrovská, a tento projekt představuje základní kámen silniční dopravy bez využívání fosilních paliv.

Podle materiálů automobilky Scania se Švédsko díky tomuto vývoji možná stane první zemí na světě, která bude mít nákladní vozidla s elektrickým pohonem a elektrifikované cesty pro komerční využití.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
31. 3. 2014 12:11
Ekologové opět perlí
Zrovna nedávno mě napadlo, že ještě někdo nepřišel s nákladním trolejbusem a ejhle... Jen by mě zajímalo, kde se veme elektřina a kolik CO2 se uvolní výrobou a údržbou infrastruktury... Ale hlavně že náklaďák bude zero CO2...

Samozřejmě, využití trolejbusových linek ve městech by bylo fajn, ten smrad z náklaďáků je něco příšernýho.. Ale na dálkové trasy je to nesmysl
Avatar - Hittman
31. 3. 2014 07:47
Doufám
že ten obrázek s trolejí je fantazie autora, jinak by to byla kravina na Ntou