Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Vývoj interiéru kabiny od 50. let do současnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Švédská společnost Scania zveřejnila sérii fotografií, jimiž dokumentuje vývoj interiérů kabin svých nákladních vozidel za uplynulých šedesát let.

Fotografie interiérů kabin vozidel značky Scania dokumentují vývoj v průběhu jednotlivých desetiletí a krátkým komentářem je doplnila manažerka pro ergonomii vozidel ve společnosti Scania, Anna Selmarkerová.

První snímek nabízí pohled na část palubní desky z padesátých let minulého století. Narozdíl od ostatních zde není zachycen prostor před řidičem, ale je vidět otevřená přihrádka před místem spolujezdce. Ta odhaluje, že palubní desku tvořil převážně lesklý kovový povrch, který dnes sice vyvolává krásné nostalgické představy, ale v každodenním provozu nebyl příliš praktický a výrazně odrážel světlo.

Ciferníky přístrojů, umístěné ve vertikálně orientovaném panelu, měly v padesátých letech chromované lemování, což je klasický motiv, kterým se Scania inspiruje dodnes. Volant s tenkým věncem sice vypadá atraktivně, ale při delších jízdách nebyl příliš pohodlný. Podobná situace byla i u neodpružených sedadel s krátkými sedáky a nízkými opěradly.

V šedesátých letech interiéru sice ještě stále dominovaly lakované kovové plochy, ale palubní deska již byla částečně obložena plasty nebo obšita koženkou a podobnými materiály. Zásadním rozdílem oproti předchozímu desetiletí byl plošší volant a přístrojový panel. Naopak stejně jako v padesátých letech byly ovladače na palubní desce malé a většinou jim chybělo označení. Řidič si tedy musel pamatovat, na co které slouží. Komfort při delších cestách snižovala neodpružená sedadla.

V sedmdesátých letech se cesty silničních nákladních vozidel začaly výrazně prodlužovat, což se projevilo i na zvyšování pohodlí posádky v kabině. Odhalené kovové plochy jsou na ústupu a palubní desku z černého plastu doplňuje bohatší čalounění. Ovladače na přístrojové desce se zvětšily a dostaly označení své funkce symboly. Mezi sedadly se ve vozidlech Scania v sedmdesátých letech začíná objevovat pult vhodný pro odkládání drobností.

Osmdesátá léta lze označit jako přelom, kdy se provedení interiéru kabiny naprosto vzdálilo předchozím třem desetiletím a začal nástup designu, jehož evolucí jsou dnešní prostory pro posádky nákladních vozidel. Scania v tomto období poprvé představila svou zaoblenou jednolitou palubní desku. Samozřejmostí se stalo kompletní čalounění a obložení plasty, které zvyšuje komfort na palubě i bezpečnost. Řidičům byla navíc k dispozici sedadla s lepší oporou a možnost nastavení sloupku řízení.

V devadesátých letech došlo k rozvíjení designu palubní desky z let osmdesátých a dále se vylepšovala ergonomie rozmístění jednotlivých ovládacích prvků, jejichž počet se neustále zvyšoval. Hlavní snahou při navrhování a vývoji interiérů bylo v tomto desetiletí zjednodušení obsluhy a zvýšení pasivní bezpečnosti i komfortu.

V současnosti mají kabiny nákladních vozidel Scania nabízet kombinaci luxusu a pohodlí. Textilní čalounění a měkké plastové povrchy vytvářejí příjemné pracovní prostředí pro řidiče, který má díky tvaru palubní desky všechny ovladače na dosah ruky. Vše je přehledně označeno, přičemž mnohé důležité funkce jsou zakomponované do volantu.

Sedadla v současnosti nabízejí široké možnosti nastavení a jsou vybavena pneumatickým odpružením. Ke zvýšení bezpečnosti i pohodlí posádky mají přispívat i bezpečnostní pásy zabudované přímo do sedadel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Aladeen
24. 2. 2013 13:54
Lenivosť ?
keby ste aspoň roky a typy Truckov napísali k fotkám ;-)