Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania zvýšila provozní zisk díky oživení poptávky v Evropě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Scania v prvním čtvrtletí díky oživení poptávky v Evropě zvýšil provozní zisk o 17 procent na téměř 2,3 miliardy švédských korun (sedm miliard Kč).

Většinovým vlastníkem Scanie je německá automobilka Volkswagen, která se nyní nad švédským podnikem snaží získat plnou kontrolu.

Čtvrtletní zisk Scanie výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na zhruba 1,8 miliardy švédských korun. Společnost navíc oznámila, že příliv nových zakázek v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o procento, zatímco analytici počítali s poklesem o devět procent.

Volkswagen ve Scanii vlastní kapitálový podíl 62,6 procenta a kontroluje 89,2 procenta akcií s hlasovacími právy. V únoru za každou akcii Scanie, kterou dosud nevlastní, nabídl 200 švédských korun. Výbor nezávislých členů správní rady Scanie však doporučil akcionářům, aby tuto nabídku odmítli. Podle výboru je nabídka příliš nízká a neodráží dlouhodobé vyhlídky podniku.

Nabídka ohodnocuje všechny akcie, které nejsou v rukou Volkswagenu, na 6,7 miliardy eur (zhruba 184 miliard Kč) a platí do 25. dubna. Volkswagen dnes upozornil, že nemá v úmyslu nabídnutou cenu zvyšovat.

Volkswagen je rovněž většinovým vlastníkem německého výrobce nákladních automobilů MAN. Snaží se vytvořit silnou skupinu vyrábějící nákladní auta, která by mohla lépe soupeřit s konkurenty Daimler a Volvo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)