Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SDA bude zveřejňovat statistiky prodeje aut opět bezplatně

redakce AUTO.CZ

Svaz dovozců automobilů bude od prosince zveřejňovat na svých stránkách www.sda-cia.cz statistiky prvně registrovaných vozidel opět bezplatně. Od letošního roku museli zájemci o podrobné údaje v jednotlivých kategoriích platit, což především odborníci opakovaně kritizovali.

"Pro zajištění objektivní informovanosti odborné novinářské a široké motoristické veřejnosti rozhodl Svaz dovozců automobilů po dohodě s ministerstvem dopravy zpřístupnit od 3. prosince na svých webových stránkách úplné statistické přehledy prvně registrovaných vozidel v ČR," uvedl tajemník svazu Pavel Tunkl. Rozsah podle něj bude stejný jako loni, doplněný o přehled provozovatelů.

Statistika je podle SDA zpracovávána jednotným standardním způsobem jako v ostatních zemích a je součástí evropských i celosvětových přehledů o registracích nových vozidel.

Letošní zpoplatnění statistik odborníci opakovaně kritizovali. Nedostupnosti údajů využila agentura Médea Research k publikování upravených statistik. Ty neobsahovaly údaje o nových vozech, které byly krátce po první registraci vyvezeny do zahraničí, což v žebříčku některým značkám pomáhalo.

Takzvanými reexporty si někteří prodejci mohli vylepšovat prodejní statistiky, které pak ale neodrážely skutečný stav. Na to dlouhodobě upozorňuje zastoupení Hyundai. Firma sice podle tisku reexporty nepraktikuje, ale zase část aut údajně registruje sama na sebe nebo na své tuzemské prodejce, a tím si výsledky vylepšuje i o prakticky dosud neprodané vozy.

redakce AUTO.CZ