Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Altea prodloužen! XL móda ve Španělsku...

Ondřej Láník
Diskuze (54)
Plejáda Seatů se stejným technickým základem se rozrostla o další kousek. Tentokrát se ze svalnaté Altey stala o číslo větší Altea XL. Neobvyklý automobil na pomezí MPV a velkého kombi nabízí dobrou variabilitu interiéru a rekordně velký zavazadelník.

Plejáda Seatů se stejným technickým základem se rozrostla o další kousek. Tentokrát se ze svalnaté Altey stala o číslo větší Altea XL. Neobvyklý automobil na pomezí prodlouženého MPV a velkého kombi nabízí dobrou variabilitu interiéru a rekordně velký zavazadelník.

Altea, Toledo, Leon a nyní překvapivě opět Altea. Čtyři Seaty se sdílenou technikou a jednovaječným stylingem v současnosti bojují v rudých barvách španělské automobilky o přízeň zákazníků. Nová prodloužená varianta má poněkud překvapivě celkem obyčejné a prvoplánové jméno, jakoby Seatu došly kreativní nápady. Větší Altea s přívlastkem XL je o 18,7 cm delší než standardní model. V mohutné zádi je připraven zavazadelník o objemu 532 l (Altea 409 l), ale díky posuvným zadním sedadlům lze přepravovat 5 osob a až "635 litrů zavazadel". Zadní řadu je možné posunovat nejen vpřed, ale také o 2 cm dále vzad ve srovnání se standardní Alteou. Celkový rozsah podélné polohy zadní řady sedadel tak činí 16 cm.

Rodinný charakter Altey Xl je zřejmý nejen z objemného zavazadelníku, ale také z přítomnosti skládacích stolků v zadní části předních sedadel, 12V zásuvky v zavazadlovém prostoru nebo svinovacího krytu zavazadelníku, který lze odsunout pouhým dotykem.

Řidič může vedle vestavěných navigačních přístrojů zvolit také přípravu pro přenosný navigační systém TomTom, která má v sobě integrováno napájení. Přijímač je umístěn vlevo od volantu na přístrojové desce.

Altea XL bude k dispozici se dvěma zážehovými motory. Základní verzí je motor 1,6 (77 kW), vyšší úroveň pak představuje motor 2.0 FSI (110 kW), který bude dodáván výhradně se šestistupňovou převodovkou Tiptronic.

V nabídce budou také tři vznětové motory: 1.9 TDI (77 kW), 2.0 TDI (103 kW) a 2.0 TDI (125 kW). Prostřední vznětová motorizace bude k dispozici také s převodovkou DSG.

Seat slibuje bohatou výbavu již od základního modelu, ceny však nejsou zatím známé. Altea XL se bude vyrábět v Martorellu, kde vznikají také modely Ibiza, Córdoba, Altea, Toledo a León.

Ondřej Láník
Diskuze (54)