Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Ateca: Sestra Yetiho II naživo. Bude takové i SUV od Škody?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (175)
Prolezli jsme nové SUV od Seatu a přinášíme další informace. Vypadá to, že s novým Yetim bude Ateca spřízněnější, než se čekalo...

Jen pár hodin po úniku oficiálních fotek prvního SUV od Seatu jsme si novinku osahali naživo. Hrstce evropských novinářů se Ateca představila v Barceloně. S délkou 4,36 m se vůz řadí mezi menší kompaktní SUV a je tak i o 12 cm kratší než příbuzný Tiguan. Rozvor je však kratší o pouhé 4 cm (2,64 m). Design nepřináší žádné překvapení, základní tvary jsou poměrně konzervativní. Jednotícím prvkem s ostatními Seaty jsou přední světlomety a maska. Zadní světlomety a páté dveře by však klidně mohly nosit znak boleslavské automobilky. Navzdory kratší délce vozu je Ateca uvnitř prostorná. Redaktor s výškou 191 cm si „za sebe“ bez problémů sedne a před koleny mu zbývá ještě asi 15 cm. Velmi slušný objem přitom nabízí i zavazadelník. U předokolek činí hodnota 510 litrů, u vozu s pohonem všech kol klesne na 485. Pod podlážkou se nachází dojezdová rezerva.

Interiér se nechal hodně inspirovat Leonem. Materiály jsou v horní části měkčené a celkově působí palubní deska bytelně. Z měkčeného plastu jsou i výplně dveří vpředu. Z funkčního hlediska se ovládání nijak zásadně neliší od toho, na co jsme u koncernu VW zvyklí. Na rozdíl od Leonu se zde však objevuje větší osmipalcová obrazovka.

Připlatit si půjde i za LED světlomety, adaptivní tempomat či bezklíčkové startování, přičemž podsvícení onoho tlačítka tepe v rytmu srdce střídavě bílou a červenou barvou. V interiéru lze rovněž měnit barvy ambientního osvětlení. Prostor při nastupování pak osvětluje žárovka ve spodní části zrcátek, která na vozovku promítá nápis Seat Ateca.

Vůz je postaven na platformě MQB a využívat bude zpočátku pětici motorů. Základní zážehový tříválec 1.0 TSI 81 kW doplní 1.4 TSI 110 kW. Naftové jednotky zastoupí 1.6 TDI 85 kW a 2.0 TDI 110 kW a 140 kW. K dispozici bude pohon předních nebo všech kol s možností volby terénních režimů. Přesné specifikace zatím známé nejsou, avšak předpokládáme, že verzi 4x4 půjde kombinovat se čtrnáctistovkou a dvoulitry. Potvrdit můžeme, že stejně jako u kompaktních hatchbacků se i v případě SUV objevují dva typy zadní nápravy – ta s vlečenými rameny a víceprvková. Podle vystavených vozů to vypadá, že jednodušší provedení dostanou předokolky pod 110 kW včetně. Ostatní verze budou mít víceprvek.

Nový seat se bude vyrábět v Česku na lince v Kvasinách. Vyjíždět zde bude společně s novou Škodou Kodiaq, která se bude řadit mezi středně velká SUV a nabídne až sedm míst k sezení. Dvojčetem Seatu Ateca se pak stane druhá generace Yetiho, která se objeví koncem roku 2017. Se seatem toho bude mít společného nejspíše hodně, třeba včetně víčka nádrže, u kterého ani v Seatu nechybí držák pro škrabku. Vsadili bychom si i na velmi podobné rozměry (včetně velmi prostorného interiéru) a design zadní části vozu.

Rozhovor s Filipem Stoulilem, koordinátorem marketingu a prodeje Seat ČR

Kdy se Ateca objeví na českém trhu?

U dealerů se první vozy ukáží v červenci, už od května zahájíme předprodej, oznámíme ceny a začneme zadávat vozy do výroby.

Můžete naznačit, jak se bude SUV cenově pohybovat?

Jednotlivé specifikace a ceny zatím známé nejsou. Osobně však odhaduji, že by ceny měly být velice příznivé.

Chystá se nějaký silnější benzinový motor než 1.4 TSI?

Čtrnáctistovka bude prozatím tvořit vrchol nabídky zážehových motorů, v plánu však je i příchod jednotky 2.0 TSI.

Je v plánu hybridní, nebo elektrické provedení?

V brzké době ne. Ve chvíli, kdy bude zájem ze strany zákazníků, tak to samozřejmě není z technického hlediska problém.

Dočkáme se nějaké designové, nebo sportovní verze?

Přijde provedení s výraznějšími doplňky, jako speciální prahy, které budeme nabízet v podobě paketů a příslušenství. Seat také pracuje na vývoji sportovní verze Cupra.

Autor: Martin Jeník

redakce AUTO.CZ
Diskuze (175)
Avatar - Ja Prvni 123
14. 2. 2016 11:01
Re: Bude tak vypadat i SUV od Škody? Co myslíte...
No, v tomto případě by spíš na vině byl jednoznačně dodavatel...

:-!
12. 2. 2016 17:16
Re: Je v plánu hybridní, nebo elektrické provedení?
Ono to spíše vyznělo tak že elektrický pohon dnes není vůbec žádný problém. Přitom opak je pravdou a sám eGolf je toho taky důkazem
Avatar - Emel
12. 2. 2016 15:52
Re: Je v plánu hybridní, nebo elektrické provedení?
Asi má pravdu. Je to MQB a nacpat tam vnitřnosti z eGolfa nebo GTE nemůže být extra velký boj.
12. 2. 2016 15:44
Re: Plasty
No tak vidíš já jo a narozdíl od octavie, fabie nebo rapida nepůsobí plasty na palubní desce lacině a nekvalitně :-) Koncernové auta nevynikají kvalitou použitých materiálů a co teda podle tebe Honda, Toyota, Hyundai nebo snad dokonce Subaru? >:D >:D
12. 2. 2016 15:09
Je v plánu hybridní, nebo elektrické provedení?
Odpověď: "... V brzké době ne. Ve chvíli, kdy bude zájem ze strany zákazníků, tak to samozřejmě není z technického hlediska problém..."

Tak tohle mě fakt dostalo >:D >:D