Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SEAT Altea XL Electric Ecomotive a Leon TwinDrive Ecomotive: První elektro-SEATy

David Bureš
Diskuze (0)
SEAT chce v roce 2015 uvést na trh plug-in hybrid, elektromobil bude následovat o rok později.

SEAT oficiálně oznámil, že vyvíjí elektrický automobil. V souvislosti s tímto prohlášením byl představen prototyp elektromobilu Altea XL Electric Ecomotive a plug-in hybrid Leon TwinDrive Ecomotive.

V následujících měsících SEAT poskytne oba vozy vládním institucím v Katalánsku a Madridu, které je použijí ve svých vozových parcích. Zkušenosti uživatelů SEAT využije při dalším vývoji sériových elektromobilů. Španělská automobilka chce v roce 2015 začít prodávat plug-in hybrid, elektrický vůz bude následovat o rok později.

Altea XL Electric Ecomotive je poháněna elektromotorem o výkonu 85 kW a maximálním točivém momentu 270 Nm. Maximální rychlost vozu je omezena na 135 km/h.

Baterie umístěné pod zadními sedačkami a pod podlahou zavazadlového prostoru umožňují vozu ujet 135 km na jedno nabití. Díky tomuto řešení není prostor pro posádku nijak omezen. Energie čerpaná ze střešních fotovoltaických článků je používána k ochlazení interiéru, pokud vůz stojí na slunci, elektrická Altea rovněž používá rekuperaci brzdné energie.

Ohledně Leonu TwinDrive Ecomotive je SEAT stručnější. O pohonném systému zatím víme jen to, že kombinuje spalovací motor s elektromotorem. V čistě elektrickém módu vůz ujede 52 km, maximální rychlost je v tomto módu omezena na 120 km/h.

V kombinovaném módu, při kterém pracují elektromotor i spalovací agregát společně, se má spotřeba paliva pohybovat okolo hodnoty 1,7 l/100 km, což odpovídá spotřebě 18,5 kWh/100 km. Automobil pak vypouští 39 g CO2 na 1 km jízdy. Maximální rychlost je v tomto režimu zvýšena na 170 km/h.

SEAT zahájí v následujících 12 měsících modelovou ofenzivu. Během této doby se do výroby dostanou čtyři nové modely, první z nich bude miniauto Mii, stojící na stejném základu jako VW Up! a Škoda Citigo.

David Bureš
Diskuze (0)