Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat pracuje na kompaktním a malém SUV

David Bureš
Diskuze (17)
Minimálně jedno z chystaných SUV španělské značky se bude vyrábět v Kvasinách u automobilky Škoda.

Seat v současnosti nenabízí žádné SUV, což je s ohledem na jejich oblibu konkurenční nevýhoda. Automobilka to však hodlá změnit, vedle již potvrzeného kompaktního SUV pracuje ještě na jednom, malém.

Šéf španělské automobilky Jürgen Stackmann v rozhovoru pro britský Autocar potvrdil, že chystané kompaktní SUV pro rok 2016 nebude jediným takovým modelem značky. Jedno plánované SUV Stackmann přirovnal ke zralejšímu a předvídatelnému princi Williamovi, zatímco druhé k bezstarostnějšímu princi Harrymu.

Toto prohlášení naznačuje, že zatímco větší SUV bude cílit na konzervativnější zákazníky, to menší bude mít ostřejší design. Automobil by tak mohl přímo konkurovat nekonvenčnímu Nissanu Juke.

Stackmann přiznává, že SUV je pro automobilku nutnost. Díky oblibě těchto aut a jejich vyšší ceně na nich Seat více vydělá, což přispěje k udržitelnosti značky. Chystaný vůz má být podle předsedy představenstva Seatu oblíbený po celé Evropě, zatímco třeba nedávno představený oplastovaný Leon X-Perience primárně cílí na zákazníky ze severu Evropy.

Ke sportovně zaměřené značce Seat patří i sportovnější verze modelů. Zda se varianty Cupra dočkají i plánovaná SUV, však zatím není jisté. Šéf vývoje Matthias Rabe pouze potvrdil, že jisté sportovněji zaměřené SUV na trh dorazí, stejně jako základní varianta s pohonem předních kol.

Vedle dvou SUV zvažuje Seat i další rozšíření své palety, a to o roadster. Podle některých názorů z koncernu by se takové auto ke značce hodilo.

O příchodu SUV španělské značky se mluví již delší dobu, automobilka na prvním kompaktním SUV pracuje již dva roky. Design takového auta naznačily v minulosti již dva koncepty – Tribu (představený v roce 2007) a IBX (2011).

David Bureš
Diskuze (17)
7. 10. 2014 15:46
Re: Světla
Podobných individuí s nějakou tou záštičkou je tu více :-)
7. 10. 2014 15:20
Re: Světla
>:D Takže auta se vybírají podle masek a SEAT díky tomu, že se ti jeho masky/auta nelíbí, vyrábí neseriozní auta a Leon není sportovně vyhlížející auto. Bože! Řeknu ti vzhledem k tomu, co jsi napsal, máš jasnou averzi k této značce a s takovýma lidma je lepší o dané značce raději nediskutovat… Kritizovat umí každej ;-)
7. 10. 2014 14:41
Re: Světla
Taky si rikam :yes:
7. 10. 2014 14:40
Re: Světla
Jojo, kazdemu se libi neco jineho. Na me pusobi maska Skody a VW skoro stejne, tzn. hodnotneji nez Seatu. To se dle meho odrazi i na prodejich automobilek. Sportovne z teto trojky nevyhlizi nic a Skoda a VW vypada aspon tak, ze zakaznik dostane seriozni auto a ne neco levnejsiho nez je Hyundai/Kia ;-)
7. 10. 2014 13:00
Re: Jak znám SEAT
Dúfam že nie, Yeti sa mi dizajnovo nepáči.