Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Lamborghini potvrdil příchod Venena Roadster

David Bureš
Diskuze (1)
Otevřená varianta modelu Veneno použije techniku kupé – 6,5litrový dvanáctiválec a sedmistupňovou sekvenční převodovku.

Už několik týdnů se spekulovalo o tom, zda Lamborghini nenabídne model Veneno s otevřenou karoserií. Nyní tyto spekulace utnul sám generální ředitel automobilky Stephan Winkelmann, který americkému magazínu Car and Driver potvrdil, že Veneno Roadster se bude vyrábět.

Zatímco Veneno bude vyrobeno ve čtyřech exemplářích (tři jsou určeny pro zákazníky, jeden zůstane automobilce), jeho otevřený sourozenec má být postaven v devíti kusech.

Veneno Roadster tak bude o něco méně exkluzivní než uzavřený model, jeho cena však bude vyšší. Automobil má stát 3,3 milionu eur (cca 85 milionů korun), což je o desetinu více než v případě Venena.

Technika bude sdílena s kupé, které vychází z Aventadoru. O pohon se tedy postará 6,5litrový dvanáctiválec o výkonu 552 kW (750 koní), který bude spolupracovat se sedmistupňovou robotizovanou převodovkou ISR. Poháněna budou všechna kola, jak je u Lamborghini v posledních letech zvykem.

Zatímco Veneno debutovalo na letošním autosalonu v Ženevě, u Venena Roadster je možné, že jej automobilka nikdy nepředstaví veřejnosti. Může se zdát zvláštní, že se automobilka nepochlubí svým dílem, u takto exkluzivních aut to ale až tak neobvyklé není.

Veneno není prvním exkluzivním automobilem postaveným na základech sériového modelu, Lamborghini totiž na taková auta spolu s limitovanými edicemi svých aut v poslední době sází.

Prvním z nich byl v roce 2007 Reventón odvozený od Murciélaga, který vznikl v 21 exemplářích, po něm následovala otevřená verze Reventón Roadster (15 kusů). Na základech Aventadoru už byl postaven jediný exemplář speedsteru Aventador J. Lamborghini zákazníkům nabídlo i lehoučký koncept Sesto Elemento. Pro klienty je určeno 20 kusů auta vážícího 999 kilogramů, které není homologováno pro běžný silniční provoz.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - flyboyeda
18. 8. 2013 20:04
Vemeno mi vyrazí zuby a narazí kostrč
+ novinka ozónová díra nad hlavou a hmyz :yes: >:D (ironie)