Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Rolls-Royce potvrdil nový „malý“ model

Dan Vořechovský
Diskuze (16)
Do roku 2010 by měla být spuštěna výroba nového menšího modelu britské automobilky Rolls-Royce patřící do skupiny BMW Group.

Předseda představenstva a ředitel britské automobilky Rolls Royce Motor Cars Ian Robertson oficiálně novinářům potvrdil, že automobilka plánuje spustit výrobu nového „malého“ modelu ještě do konce tohoto desetiletí. Jde zřejmě o první veřejné potvrzení spekulací o tomto novém modelu.

Robertson doslova řekl, že automobilka pracuje na relativně malém automobilu. Není jasné, o kolik menší nový model ve srovnání s Phantomem bude, avšak cenově bude o zhruba dvě třetiny levnější než Phantom. Vůz by se měl svou koncepcí zařadit někam mezi modely Phantom a BMW řady 7. Menší model by mohl automobilce pomoci zdvojnásobit její aktuální prodeje, které činí v současné době zhruba 800 aut ročně a jsou tak podstatně nižší než v případě Bentley Motors, vlastněného Volkswagenem.

Nový model bude vyráběn v inovované továrně v Goodwoodu, do níž však bude muset být přidána druhá výrobní linka. Model by měl být postaven na vlastní platformě a měl by být poháněn vidlicovým osmiválcem nebo alternativně vidlicovým dvanáctiválcem známým z Phantomu. Informace o výrobě nového modelu sdělil Robertson v Číně při návštěvě šanghajského autosalonu.

Tradiční britská automobilka má v Číně po Spojených státech druhou největší dealerskou síť, proto tento záměr Robertson prezentoval právě tam.

Dan Vořechovský
Diskuze (16)