Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf VW Winterkorn má dle tisku automobilku vést nejméně do roku 2015

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Winterkorn by zároveň chtěl z německé automobilky vytvořit vůdčí sílu v produkci elektromobilů.

Generální ředitel německé automobilky Volkswagen (VW) Martin Winterkorn by měl v čele koncernu VW stát nejméně do roku 2015. Třiašedesátiletému manažerovi vyprší smlouva na konci příštího roku, dozorčí rada VW ale souhlasí s jejím prodloužením minimálně o čtyři roky. Napsal to ve svém dnešním vydání německý týdeník Focus s odvoláním na nejmenované zdroje z dozorčí rady.

Oficiální rozhodnutí o dalším působení Winterkorna ve vedení wolfsburského podniku má kontrolní orgán učinit letos v listopadu nebo nejpozději v únoru 2011. Až dosud se podle Focusu ve firmě hovořilo jen o tříletém prodloužení Winterkornova kontraktu.

On sám by chtěl VW dál řídit. "Dělá mi to radost, cítím se fit, a proto bych se nebránil tomu dál pracovat, kdyby si to dozorčí rada přála. Nejen proto, že tu práci dělám rád, ale i kvůli tomu, že existuje mnoho témat, pro něž je kontinuita ve vedení prospěšná," řekl Winterkorn v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Der Spiegel. V čele největší evropské automobilky stojí od roku 2007.

Podle Focusu se těší přízni šéfa dozorčí rady VW Ferdinanda Piëcha, který prý prodloužení jeho smlouvy podporuje stejně jako nejmenovaný vlivný zástupce zaměstnanců v tomto grémiu. Pro delší Winterkornovo vedení se nedávno vyslovil i předseda odborové závodní rady VW Bernd Osterloh.

Winterkorn by tak měl dostat více času na realizaci jeho ambiciózních plánů, mezi které patří do roku 2018 vystřídat japonskou Toyotu v čele žebříčku největších výrobců aut na světě. Podle počtu prodaných vozů patřil VW loni na třetí místo. Před evropskou jedničku se dostal ještě americký General Motors. Winterkorn by zároveň chtěl z německé automobilky vytvořit vůdčí sílu v produkci elektromobilů.

VW nyní kontroluje osm značek osobních automobilů a v japonské Suzuce má téměř dvacetiprocentní podíl. Do jeho "stáje" patří i tři výrobci nákladních vozů. V souvislosti se Škodou Auto letos německý tisk přetřásal údajnou Winterkornovu nelibost z konkurence mladoboleslavských superbů pro německé passaty. Požadoval prý, aby se škodovka místo vozů vyšší třídy soustředila na výrobu levnějších osobních aut.

"Škoda má nového šéfa a kurz již korigovala," poznamenal k tomu Winterkorn v rozhovoru pro Der Spiegel. V září nastoupil na místo předsedy představenstva Škody Auto Winfried Vahland, jenž do té doby vedl čínskou pobočku VW. Dosavadní šéf české automobilky Reinhard Jung odešel do důchodu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
27. 9. 2010 22:57
Re: OK!
jj, jsou to vsechno jen bulvarni reci.. Skodovka si pujde dal svoji cestou a jestli se nadejeme nejakyho levnejsiho modelu, ve kterym se bude dat jezdit a neco prevezt, jedine dobre. lepsi mit konkurenta dacie od skody(vw), nez vykastrovanyho rencka.
27. 9. 2010 17:48
Re: OK!
jeno aby to neskončilo tak, že příští yety měl techniku z SX4 a fabia ze Swiftu >:-[]
Avatar - twistedTSD
27. 9. 2010 17:43
Re: OK!
:yes: ale kdoví jak to s tím jeho údajným záchvatem vzteku nad testem vlastně bylo, neviděl bych to až tak zle...
27. 9. 2010 17:34
OK!
Ať si pan Winterkorn ve VW zůstane jak dlouho bude chtít, ale ať nedělá Škodovce zle. Kdo umí, ten umí. To Škodovce nemůže nikdo brát za zlý. :-) A proč nadává, že cca o 4 roky mladší superb v kombiku porazí pašíka ;-\ to je snad jasná věc, že nový auto dá na zadek tomu staršímu. Jenom se modlim, ať škodovku nezazdí jako soudruzi komančíci. :-!