Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SEMA 2006: Saab 9-7X Aero

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Model 9-7X od Saabu prodávaný výhradně v zámoří bude na autosalonu SEMA vystaven v úpravě od firmy DUB. Saab také na příští rok oznámil nové prvky výbavy.

Na autosalonu SEMA si odbude premiéru koncept Saabu s názvem 9-7X Aero, který vznikl ve spolupráci s losangeleskou tuningovou firmou DUB. Při úpravě vůbec prvního SUV od Saabu se firma DUB podle slov svého prezidenta inspirovala konceptem Saab Aero X.

Koncept 9-7X Aero neobsahuje žádné zvýšení výkonových parametrů, jde spíše o jakési dovybavení vozu o komfortnější (vůz připomíná pojízdné kino), ale i sportovnější prvky. Na voze proto najdeme 24palcová kola “eroX” obutá do pneumatik Pirelli o rozměrech 225/30. Zavěšení kol bylo sníženo o téměř 8 cm. Přední blatník byl po stranách opatřen průduchy, výfukový systém pochází od firmy Borla. Interiéru dominují dvoudinová DVD/TV obrazovka zapuštěná do středového panelu a čtyři sedmipalcové displeje pro každé sedadlo. K tomu všemu vůz obsahuje i centrální stropní vyklápěcí 15palcový LCD displej. Pro kvalitní poslech byly přidány dva zesilovače a dva dvanáctipalcové subwoofery. Interiér je celkově proveden v kombinaci kůže a semiše.

Již na začátku roku představil Saab model 9-7X Altitude Edition, kterého se vyrobí pouze 500 kusů. Kromě standardní výbavy nabízí tato verze leštěná 18palcová kola z lehkých slitin, boční stupačky, přehrávač DVD pro druhou řadu sedadel a také šedé metalické lakování. Balíček je dostupný ve dvou motorizacích, s šestiválcem o objemu 4,2 l nebo s vidlicovým osmiválcem o objemu 5,3 l. Cena vozu se tím vyšplhá na 42 130 respektive 44 130 amerických dolarů (přibližně 940 tisíc respektive 980 tisíc Kč).

Pro rok 2007 nabídne Saab také tovární navigaci On-star, která umožní hlasovou komunikaci se servisním centrem, jenž následně zašle prostřednictvím systému On-star řidiči přesné pokyny k dotázanému problému. Standardně pak bude v následujícím roce dodáván i systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách.

Protože je Saab součástí koncernu General Motors, bude na autosalonu SEMA vystaven v rámci prezentace této automobilové skupiny spolu s dalšími koncernovými automobilkami.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Avatar - da_b0mb
2. 11. 2006 13:01
Re: njn, Amerika
Ale tak jeste to docela ujde...kola jsou prehnany ale jinak to tak hrozny neni...lepsi nez nejaky plameny na kapote >:D