Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seznamte se s mužem, kterého legenda F1 nikdy nedokázala porazit. Přesto jej dnes nikdo nezná

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
Brazilský pilot Ayrton Senna je dodnes mnohými označován za nejlepšího závodníka Formule 1 všech dob. Na jednoho svého konkurenta ale recept nenašel nikdy.

V srpnu 1980 se v italském Jesolu konal prestižní motokárový závod. Horkým favoritem na vítězství byl tehdy dvacetiletý Brazilec Ayrton Senna, jenž podniku až do posledního kola vévodil. Jenže v závěrečných zatáčkách vedení ztratil, dostal se před něj britský konkurent a zároveň týmový kolega Terry Fullerton.

K motokárovému závodu se váže ještě jedna kuriózní historka, která se odehrála o den později. Senna frustrovaný z prohry odpočíval u hotelového bazénu, kde se shodou okolností objevil i Fullerton. Ten se smíchem od ucha k uchu žertoval se svým mechanikem, až v Brazilci bouchly saze a svého soka shodil do bazénu. Brit později dodal, že po vynoření se slyšel Sennův sarkastický úsměv. Došlo mu, že jde o odvetu za vzájemný ostrý souboj ze zmiňovaného závodu. Není divu, když právě on je autorem legendárního citátu „Být druhý znamená být prvním poraženým“.

I přes tento neúspěch se Senna později stal světovou hvězdou motorsportu. Čekali byste podobný vývoj i v případě Fullertona? Kdepak. Jeho závodní kariéra na motokárách začala a zároveň i skončila. Dnes třiašedesátiletý chlapík s knírkem žije v malém domě v anglickém Leicesteru s manželkou Nildou, jedenáctiletou dcerou a dvěma psy. Dle vlastních slov není nikterak bohatý a kromě několika málo lidí ze světa profesionálních motokár jej nikdo nezná.

Na vůni spáleného benzinu nezanevřel, byť nikdy nesoutěžil v žádném ryze závodním autě, natož pak ve Formuli 1. Fullerton dnes nabízí profesionální školení řidičů a mladým talentům pomáhá nastartovat závodnické kariéry na motokárách.

Když se novináři během australského závodního víkendu v Adelaide roku 1993 zeptali Senny, kdo byl jeho nejsilnější konkurent, vzpomněl právě Fullertona. „Přišel jsem do Evropy, abych poprvé závodil mimo Brazílii. On byl nesmírně zkušený, rychlý a konzistentní. Byl to silný soupeř a vždy šlo o čisté závodění, moc dobře si to pamatuji,“ vzpomínal Senna, který neznámého Brita upřednostnil před jmény jako Alain Prost, Nigel Mansell nebo Nelson Piquet. Výňatek z rozhovoru se v roce 2010 objevil v dokumentárním snímku Senna.

Fullerton dokonce před časem obdržel dopis od dlouholeté sekretářky brazilského závodníka. Uvádí zde, že o něm vždy mluvil jako o nejlepším závodníkovi, se kterým kdy soupeřil. Svými slovy v roce 1993 chtěl prý vyzdvihnout vše, co Fullerton za svou kariéru dokázal a jak brilantním závodníkem skutečně byl.

Budoucnost ovlivnila tragédie

Nabízí se jedna otázka: když byl britský mladík tak dobrý, že si jej zapamatoval i Ayrton Senna, proč se nikdy nestal hvězdou velkého motorsportu? Pro odpověď se musíme vrátit zpátky do roku 1964, kdy bylo Fullertonovi pouhých 11 let. Jeho starší bratr Alec chtěl závodit na motocyklech a do snahy investoval veškeré své peníze. I když se rodičům nápad zprvu nelíbil, nakonec ve sportu našel zalíbení i jeho otec a v kariéře jej plně podporoval.

Motocyklové závodění se pozvolna stalo rodinnou záležitostí. Otec před závody připravoval stroj, na synu Alecovi byl zbytek na závodní dráze. Následovala však tragédie, která svět rodiny Fullertonů otočila vzhůru nohama. Alec fatálně havaroval na anglickém okruhu Mallory Park, kde jen den po jednadvacátých narozeninách přišel o život. Terrymu tehdy bylo 11 let a bratra naposledy viděl v sanitce.

Fullerton vysvětlil, že právě tato tragická událost měla na vývoj jeho kariéry značný vliv. I když patřil ke špičce motokárového světa, na přiblížení se Formuli 1 si nikdy netroufl. Ne proto, že by se bál smrti, ale nechtěl riskovat, že rodiče přijdou i o druhého syna. Vždyť se bavíme o době, kdy v šampionátu umírali tři až čtyři závodníci ročně. Na motokárách se cítil o poznání bezpečněji a tak u nich zůstal.

Ptáte se, jestli nad svým rozhodnutím někdy přemýšlí? „Trochu. Je mi 63 let, pracuji každý den a snažím se naučit děti řídit motokáry. Nemám z toho moc peněz. Ale skutečnost, že mě Senna tehdy zmínil a objevilo se to v jeho dokumentu, je skvělá,“ dodal Fullerton. Netřeba připomínat, že jeho nejslavnější soupeř zemřel po tragické havárii v Imole roku 1994. I na základě této události Fullerton věří, že se před mnoha lety rozhodl správně…

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
23. 12. 2017 20:42
???
Sorry, ale ten chlapík vyhral jediný Karting championship a to bolo všetko... nepreháňajte to! a Ayrton sa v tomto prípade vyjadril spôsobom Zlatan Ibra... On to vedel vždy ako i na trati, tak i proti svojim súperom na presskonferenciách. Vtedy mu to proste hralo do karát. V kartingu boli taliani dlho dlho najlepší na svete.. a veľa ich nedošlo do F1.
Avatar - lordlord
23. 12. 2017 09:49
Re: Pane Kolmane
před rokem vyšel podobný článek na autoforum.c ([odkaz]
22. 12. 2017 21:28
Re: Pane Kolmane
Už při psaní jsem si říkal, že je to téma, které by se vám mohlo líbit. Tak snad jich v příštím roce nalezneme ještě víc... :-)
22. 12. 2017 20:52
Re: Pane Kolmane
:yes:
Take si rikam, ze oproti tomu inzertnimu koncernovemu hnoji co se tu kazdodenne objevuje, je toto nadhera ;-)