Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sivax v Paříži 2004

Xtile

Nejen v Itálii se rodí dobrý design. Japonské designérské studio a poskytovatel konstrukčních řešení SIVAX, se představil v Paříži už před dvěma lety studií Kira

Xtile

Nejen v Itálii se rodí dobrý design. Japonské designérské studio a poskytovatel konstrukčních řešení SIVAX, se představil v Paříži už před dvěma lety studií Kira. Japonská firma s pobočkami v Thajsku, Číně a ve Francii přivezla na letošní Mondial koncept puristického roadsteru Xtile.

Přesně čtyři metry dlouhá studie má šířku 1,88 m, výšku pouze 1,12 m a rozvor 2,4 m. Neobvykle nízké a klenuté čelní sklo je jediná ochrana posádky před nepřízní počasí, střešní panely nebo dokonce skládací střecha se nekoná. Interiér je rozdělen středovou výztuhou, takže dva pasažéři si připadají jako v monopostu, na řidičově straně je na středovém dílu několik ergonomicky umístěných ovládacích prvků.

Devatenáctipalcová kola s pneumatikami o rozměru 225/35, odkrývají výhled na kotoučové brzdy Brembo, se šestipístkovými třmeny. Neobvyklé je uchycení dvojice dveří, které se otevírají na paralelogramovém závěsu a poskytují tak více místa při nastupování do vozu.

Asi proto, že studie je pouhým designérských cvičením, nezveřejnil Sivax žádné informace o tom, co je ukryto pod líbivým kabátem Xtilu.

Ondřej Láník