Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda auto: další milion

Ladislav Čermák
Diskuze (13)
Nedlouho po slavnostním roll-outu Octavie s výrobním číslem 1.000.000 se stejný ceremoniál odehrál i okolo milionté vyrobené Fabie.


Z výrobní linky Škoda Auto v Mladé Boleslavi sjel dnes v 10:00 hod. milióntý vůz Fabia. Jubilejní vůz – stříbrnou Fabii RS (TDI, 96 kW), vyrobenou za základě přímé objednávky, převzal osobně během slavnostního aktu zákazník z Velké Británie.

Škoda Fabia získala během svého působení na trhu několik významných ocenění: Již v listopadu 1999 obdržela prestižní cenu „Zlatý volant“ a dostala se do finále soutěže „Auto roku 2000“. Byla vyhlášena nejlepším automobilem nejen v České republice, ale i v Dánsku, ve Velké Británii, v Chorvatsku, na Slovensku, v Litvě a na Ukrajině. K prestižním cenám patří i třetí místo v soutěži Auto 1 v roce 2000, kterou pořádá skupina časopisů Auto Europe; Fabia se přitom stala vítězem národních anket Auto 1 v České republice a Rakousku. Německý odborný časopis „Autoflotte“ zase ocenil Škodu Fabia titulem „Nejhospodárnější vůz“. Ve Velké Británií získala Fabia uznání i jako nejbezpečnější auto své třídy (magazín Which?) a v létech 2000, 2001 a 2002 v anketě časopisu „What Car?“ třikrát po sobě titul „Best supermini“. Bezpečnost Fabie potvrdil také crash test nezávislého sdružení EuroNCAP, v němž vůz vybaven pouze jedním airbagem získal čtyři hvězdičky.

Jeden z nejúspěšnějších automobilů značky Škoda v její dosavadní historii, model Fabia, byl poprvé představen na mezinárodní automobilové výstavě ve Frankfurtu 14. září 1999. O rok později, na autosalónu v Paříži, pak následoval model Fabia Combi. Na ženevském autosalónu v únoru 2001 představila automobilka karosářskou verzi Fabia Sedan.

Z celkového počtu vyrobených Fabií připadlo přibližně 622 000 na hatchback, 300 000 na kombi a 76 000 vozů na sedan. Kromě toho bylo vzniklo více než 2000 užitkových Fabií Praktik. Podíl modelové řady Fabia na celkové produkci společnosti Škoda Auto dosahuje téměř 60%. Kromě mateřského závodu v Mladé Boleslavi se Fabie montují i v ukrajinském závodu Eurocar v Solomonovu a v bosenském Sarajevu.

Ladislav Čermák
Diskuze (13)