Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto nabízí zvýšení tarifů o 3,5 procent, odbory chtějí 7

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Ani sedmé kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě v automobilce Škoda nepřineslo shodu o navýšení platů zaměstnanců.

Podle posledního návrhu zástupců firmy by se platový tarif zvýšil o 3,5 procenta, osobní ohodnocení o 0,5 procenta a penzijní připojištění na 750 korun. Pro odboráře to není přijatelné, žádají sedmiprocentní růst tarifů, informovali dnes na svých internetových stránkách.

"Odbory Kovo na místě propočetly, že tento návrh znamená nulový nárůst reálné mzdy, u nižších tarifních skupin dokonce její pokles. Návrh firmy byl odmítnut jako nedostatečný," napsal šéf odborářů Jaroslav Povšík. Odbory trvají na svém návrhu, předloženém zaměstnavateli 21. února. V něm požadují zejména nárůst tarifů o sedm procent a navýšení penzijního připojištění na 800 korun.

Zástupci zaměstnavatele ve čtvrtek také oznámil navýšení rozpočtované částky na osobní ohodnocení na 15,5 procenta, což je o půl procenta méně, než žádají odbory. Povšík tvrdil požadavek na vypracování reálné inflační doložky. Prognózou inflace má být do budoucna podle vzájemné dohody odhad České národní banky. Se stavem kolektivního vyjednávání bude ve středu seznámena Podniková rada. Další kolo jednání je naplánováno na 13. března. Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
4. 3. 2012 20:37
Re: Nenažraný jako každý rok
Ještě jsem neviděl, že by někdo řekl - mám dobrý rok, přidám zaměstnancům. Jistě, když se daří, nějaký ten bonus není špatný (i když si myslím, že jich mají dost - např. výhodné volání u T-mobile pro celou pracovníkovu rodinu, možnost koupit si výhodně auto, delší dovolená, atd.). Dost pochybuji (jsem si jist), že kdyby Škoda na tom byla špatně (dokonce třeba i ve ztrátě), že řeknou, teď je na tom Škoda špatně, o 20 % si snížíme platy. TOHLE NEUDĚLAJÍ a co víc budou hezky čekat, než dostanou výpověď a dalších 5 měsíčních platů (rozhodně neodejdou dohodou).

To co mě vadí je to, že když se někomu daří, všichni hned se sesypou, že z toho chtějí mít víc.

ŠKODA TO NEDĚLÁ PROTO, ABY VŠECHNY LIDI, KTEŘÍ PRO NI PRACUJÍ UDĚLALA MILIONÁŘEMA!!

Myslím, že již teď je to lukrativní zaměstnavatel a ty peníze, které vyplácí jsou luxusní.
Avatar - Ronault.
3. 3. 2012 11:03
Re: Nenažraný jako každý rok
I to je možné.

Jenže, nároky zaměstnanců jsou docela pochopitelné, Škoda auto roste, má zisky, tak proč nepřidat zaměstnancům, když jsou podílníci na ziscích společnosti a odvádí dobrou práci. Tohle není prostě potápějící se loď nadbytečných líných námořníků z Fiatu.
A jakou pracovní morálku to pak má budovat?
2. 3. 2012 19:37
Re: Skutečnost
Veď 3,5% nie je zlé, koľko ľudí v menších podnikoch by to potešilo... Na druhej strane, nám sa v Kii na Slovensku podarilo vydobiť si 4,5% ...
2. 3. 2012 17:31
Skutečnost
Ve skutečnosti to bude vypadat tak, že se odbory a management nedomluví, odbory pohrozí stávkou a nakonec dostanou ještě míň, než ta slibovaná 3,5%.
Avatar - Katikakus
2. 3. 2012 15:58
Re: Nenažraný jako každý rok
Tak nas osvit svou moudrosti, predaku... :no: