Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto rozšíří kapacitu závodu ve Vrchlabí ze 150 na 1000 vozů denně

Dan Vořechovský
Diskuze (42)
Škoda Auto dosáhla v minulém roce rekordních hospodářských výsledků a uvažuje o další expanzi. Hodlá investovat do svého závodu v podkrkonošském městě Vrchlabí.

Zpravodajský server Aktuálně.cz přišel se zprávou, že mladoboleslavská automobilka Škoda hodlá do svého závodu ve Vrchlabí přijmout až tři tisícovky nových zaměstnanců. V současné době pracuje v tomto závodu 1 200 kmenových zaměstnanců (výhledově by přitom podle informací Aktuálně.cz mohl vrchlabský závod přijmout až 4 800 pracovníků). Kapacita továrny by se mohla zvýšit ze současných 150 aut denně až na 1000 vozů. Server uvádí, že tyto údaje vyplývají z dokumentů zaslaných příslušným státním úřadům (především ministerstvu životního prostředí). Dokumenty se týkají posouzení vlivu rozšíření výroby na životní prostředí.

Týdeník Ekonom ve svém posledním čísle uvádí, že se bude ve Vrchlabí s největší pravděpodobností montovat nový terénní vůz Yetti. Týdeník dále uvádí, že před zahájením výroby nového modelu bude muset vrchlabský závod projít modernizací a bude rovněž rozšířen. Investice si podle expertů vyžádají přibližně dvě miliardy korun. Podle Ekonoma požádá Škoda Auto v rámci této investice o investiční pobídku. O další podporu rozvoje z evropských strukturálních fondů (např. zdokonalení infrastruktury v okolí závodu) by pak mohlo požádat město Vrchlabí, jak uvádí týdeník Ekonom.

Ve stejném článku se k této investici vyjádřil i předseda představenstva Škody Auto Detlef Wittig. O investici, jejíž součástí zřejmě bude i vybudování nové lisovny, svařovny a lakovny, podle něj Škoda ještě nerozhodla. Ekonom však uvádí, že je podle jeho zdrojů již vše rozhodnuto. Detlef Wittig v každém případě ujistil, že vrchlabský závod má o budoucnost postaráno. To potvrdil serveru Aktuálně.cz i mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý, který uvedl, že vrchlabský závod má zajištěnu produkci na další dva roky. Letos se tam budou vyrábět např. vozy Octavia Combi 4x4 a Octavia Tour. Podle Ekonoma by se měl nový Yetti začít ve vrchlabském závodě vyrábět od druhé poloviny roku 2009.

Dan Vořechovský
Diskuze (42)
Avatar - MeSiL
3. 3. 2007 18:50
Re: Ekoauta
1) Škoda(takže i koncern VW) začíná prodávat Octavii na biopaliva ve Švédsku, protože tam tyto auta mají obrovskou oblibu a jsou i pumpy, což je rozhodující. 2) jestli se nepletu, tak VW vyvíjí nějaký hybrid a ještě spolupracuje s M-B na "ekoNafťácích" (u M-B blutec u VW se tak za 1, 2 roky budou prodávat tyto eko nafťáky. A když M-B C klasse s tímto motorem splňuje emisní normy EURO 6, tak si myslim, že je to třída!!! :yes: (ale nevím, do jaké míry jsou shodné motory M-B a VW, ale jejich spolupráce je známá) ;-)
3. 3. 2007 16:15
Re: MAZEC
to je teda fakt mazec... a taky dodám JEN TAK DÁL :yes: :yes: