Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto slaví: 14 milionů vyrobených vozů

David Bureš
Diskuze (0)
Do roku 2018 chce Škoda Auto zvýšit své prodeje minimálně na 1,5 milionu vozů ročně.

Škoda Auto vyrobila za dobu své existence již 14 milionů automobilů. Jubilejním automobilem se stal model Superb s dvoulitrovým vznětovým motorem, který sjel z výrobního pásu v závodě v Kvasinách. V loňském roce automobilka prodala 879.200 vozů, nejvíce ve své historii.

Jubilejní Superb je nalakován hnědou metalízou magnetic, tento vůz v edici Laurin&Klement je určen pro německého zákazníka.

Počet vyrobených Škodovek roste rychlým tempem především v posledních letech. „Téměř dvě třetiny z dosud vyrobených 14 milionů vozů společnost vyrobila a prodala v posledních 20 letech, čtyři miliony z toho za posledních pět let,“ uvedl Winfried Vahland, předseda představenstva automobilky Škoda Auto. Vahland připomíná, že velký význam pro tento rozvoj měl koncern Volkswagen, jehož součástí se Škoda Auto stala v roce 1991.

Mladoboleslavská automobilka ale plánuje rozšíření výroby i do budoucna, jejím cílem je prodat v roce 2018 minimálně 1,5 milionů vozů. Za tímto účelem Škoda během loňského roku odstartovala největší modelovou ofenzívu ve své historii. Loni na podzim si odbyla svou premiéru třídveřová verze minivozu Citigo a model Rapid určený pro indický trh. Tento týden pak Škoda zveřejnila první snímek pětidveřové varianty Citigo, která bude mít světovou premiéru na jaře v Ženevě.

V následujících letech chce Škoda v průměru každých šest měsíců uvést na trh jeden nový

model. Letos se vedle pětidveřového Citigo můžeme těšit i na evropskou variantu Rapidu, kterou poprvé uvidíme na konci září v Paříži. Škoda Octavia III by pak měla být představena na přelomu roku, přestože se její výroba rozběhne už po letní celozávodní dovolené. Oficiální výstavní premiéru si tento důležitý model neodbude dříve než na ženevském autosalonu 2013.

Spolu s plánovaným růstem automobilka zvyšuje výrobních kapacitu svých továren. V Mladé Boleslavi se zvyšuje kapacita stávající linky Octavie i pro výrobu nového modelu z 800 na 1.200 vozů denně. V Kvasinách se pak nově může vyrábět až 100.000 exemplářů SUV Yeti ročně.

Toto kompaktní SUV se od letošního roku vyrábí v ruském Nižním Novgorodu, od konce roku 2012 pak bude vyráběno ve spolupráci se Shanghai Volkswagen také v Číně. Pro nejlidnatější stát světa Škoda navíc chystá nový kompaktní sedan, který se zde začne vyrábět na začátku příštího roku.

Škoda Auto oslavila pět milionů vyrobených vozů v roce 1991, desetimiliontý vyrobený automobil této značky vznikl v roce 2006.

David Bureš
Diskuze (0)