Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda bude vyrábět vozy na bioetanol

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Škoda Auto hodlá v blízké budoucnosti nabízet vozy s pohonem na alternativní paliva. Jistotou je zatím model Octavia s pohonem na směs bioetanolu a benzínu.

Tento týden v úterý představila mladoboleslavská Škoda Auto dva vozy s pohonem na alternativní paliva. V obou případech jde o modely Octavia. Prvním představeným vozem byla Škoda Octavia 1,6 MPI FlexiFuel, která umí spalovat směs bioetanolu a benzínu. Druhým vozem (prozatím studií) byla Škoda Octavia CNG spalující zemní plyn.

Vozy s pohonem na směs bioetanolu a benzínu (E85) Škoda uvede ještě v tomto roce na švédský trh. Modely Škoda s pohonem na palivo E85 v České republice k dostání nebudou. Automobily s pohonem na zemní plyn je Škoda připravena vyrábět od příštího roku, čeká však na to, jaký bude o takové vozy zájem. U pohonu na zemní plyn je největším problémem síť čerpacích stanic. V České republice je pouze 16 čerpacích stanic na zemní plyn. Provoz vozidel na zemní plyn je však oproti benzinovým modelům zhruba o polovinu levnější, protože zemní plyn není zatížen spotřební daní. Dojezdová vzdálenost představeného modelu Octavie s pohonem na zemní plyn činí 450 km. Podle mluvčího Škody Auto Evžena Krauskopfa uvažuje automobilka o výrobě dvou modelů s pohonem na zemní plyn: Octavie a Roomsteru.

Na českém trhu se v současné době prodává zhruba deset typů aut s pohonem na zemní plyn. V průměru jsou oproti benzinovým variantám dražší o 15 procent. Na zemní plyn jezdí především autobusy.

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
30. 3. 2007 15:20
Re: V České republice k dostání nebudou .....
Tak mi ty chytráku řekni,co bys do té Octavie na E85 chtěl tankovat????Jsi asi úplně mimo a o tomto problému nic nevíš,tak sklapni,takové chytráky opravdu miluju
30. 3. 2007 11:03
Re: V České republice k dostání nebudou .....
A co je podla Teba toto, ak nie iniciativa? Casto mam vyhrady proti Skode aj proti ich autam, ale toto je sympaticke. Vacsim problemom ako dostupnost takychto aut je naozaj hustota cerpacich stanic.