Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda chce dělat atraktivnější auta, aniž by utrpěla praktičnost

Ondřej Chamilla
Diskuze (53)
Budoucí Škodovky budou stylovější a více zaměřené na design, přitom ale musejí stále patřit ke špičce v praktičnosti – to v rozhovoru pro Auto Express řekl jeden z designérů značky, Marko Jevtič.

Značka Škoda se ve své novodobé historii soustředila zejména vnitřní prostor, velký zavazadelník či výhodný poměr cena/výbava, byť ne vždy se to povedlo na sto procent. Design vozů byl v tomto ohledu spíše v pozadí – hrálo se na nadčasovost či serióznost, avšak opravdu krásných aut mnoho nevzniklo, ačkoliv to je do značné míry otázka vkusu. Podle jednoho z designérů exteriéru automobilky Škoda, Marko Jevtiče, by se však budoucí Škodovky měly v tomto ohledu změnit a stát se atraktivnějšími. Nesmí však utrpět právě tradiční hodnoty značky jako jsou vnitřní prostor či chytrá řešení.

Jevtič dále naznačil, jak vlastně takový automobilový design vzniká. Připustil, že návrháři značky používají jak tradiční kreslení, tak počítačové programy, ne jen modernější digitální formu. První vlaštovkou, která má dle předlohy v podobě konceptu Vision C být atraktivnější bez ztráty kytičky na poli praktičnosti, je nová Fabia, potažmo její verze kombi, kterou ještě stále neznáme, ale na kterou samotný vrchní designér automobilky Jozef Kabaň velmi sází. Dále pak můžeme očekávat nový Superb, a to již začátkem příštího roku, který by měl rovněž oslnit vzhledem, alespoň podle slibů mladoboleslavských.

Kdo ví, možná se s tímto přístupem dočkáme konečně i nějakých imageových modelů, které by podpořily nový přístup k designu značky. Hovoří se stále o čtyřdveřovém kupé na bázi Octavie. Nebylo by hezké, kdyby přišlo i kupé klasické? To je ovšem pouze ve hvězdách, nyní je však jasné, že se můžeme těšit na stejně praktické, ale vzhledově zajímavější Škodovky.

Ondřej Chamilla
Diskuze (53)
22. 9. 2014 08:11
Re: joyster
>:D ty že rozumíš autům?
Avatar - The Spešl Uan
20. 9. 2014 09:27
Re: joyster
Ano, VW už Škodu vytáhl z nejednoho průšvihu a udělal z ní skvělou automobilku, ale teď bych se na něj vykašlal. Odprostit se od VW, to by znamenalo moct dělat krásná a módní auta, Josef Kabaň ukázal, že na to má.
19. 9. 2014 20:14
Re: Popisal to presne
Neboj do vlastní garáže vidím. Jinak nerozumím co tady pleteš hranatou karoserii. Já píšu o tom, že je to překreslený fiat, to že je to hranaté mě absolutně nezajímá, hranaté auto může vydat klidně třeba jako favorit :-) a o tom jsem rozhodně neříkal, že je to kopie fiatu >:-[] Mluvím o tom, že když s tím VW přijde po 15 letech, tak se tady z toho všichni posukujete, protože je to koncern, sice s křížkem po funuse, ale prostě koncern. PS: kdyby jsi mě chtěl napadat, že koncern nemám rád, tak ho mám doma, tak jako itala >:D Takže jsem naprosto nad věcí >:-[]
19. 9. 2014 13:27
Re: které by podpořili
jo holt ne všichni mají koule :-)
19. 9. 2014 12:17
Re: Co je to platne
To jsou zase řeči, jak to není o tom, co umí, ale co smí. Tak se ohlédni zpátky, co dělala Škodovka v době, když ještě opravdu uměla a srovnej to se zbytkem tehdejší evropské produkce.