Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda chystá další směny navíc, tentokrát o hromadné dovolené

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chystá kvůli velkému odbytu některých svých modelů další mimořádné směny. Měly by být organizovány ve třetím týdnu hromadné dovolené v červenci. Informuje o tom dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář.

Hromadná dovolená je letos naplánována na první tři týdny července. Plánované plusové směny by se týkaly až toho posledního. Podle týdeníku by však práce o dovolené byla možná pouze na základě kolektivního vyjednávání. Směny navíc by se kromě Kvasin dotkly i boleslavského závodu, kde se vyrábějí komponenty pro modely vyráběné v Kvasinách. "Rozhodně by to nebyla jednoduchá situace, celou věcí se budeme vážně zabývat,“ řekl týdeníku předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

"Snažíme se uspokojit potřeby našich zákazníků a podle toho také chystáme příslušná opatření. V tom nám pomáhá i flexikonto," řekl ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý. To, že by se mimořádné směny měly konat ve během hromadné dovolené, však nepotvrdil. "Vše je zatím v jednání a nic není rozhodnuto," dodal.

Zájem o Superby a Yetiho je prý velký, denně přicházejí podle týdeníku stovky objednávek. Škoda již několik plusových směn v uplynulých týdnech vyhlásila. V Kvasinách by si lidé tak měli odpracovat už 16 plusových směn, většinou v noci z pátku na sobotu nebo v sobotu dopoledne. Kolik směn by bylo případně napracováno během dovolené, týdeník neuvádí.

Velký zájem je v poslední době také o motory 1,2 TSI, extra směny proto prý čekají také zaměstnance motorárny v Boleslavi. Agregáty se nevyrábí jen pro Škodu, ale také pro další koncernové značky. Pro některé provozy by zvýšení výroby mělo znamenat až 12 směn navíc.

Zaměstnanci by si směny napracovali v rámci takzvaných flexikont. Ta pro zaměstnance znamenají, že mohou zůstat doma bez zásadních dopadů na mzdu, pokud pro ně nebude práce. Tak jim na kontě vznikne jakési minus, které si mohou umazat právě odpracováním mimořádných směn, jež Škoda organizuje v případě zvýšení odbytu. Pokud si minusové saldo nestihnou vinou firmy odpracovat do konce roku, nic jim kvůli tomu nehrozí, konto se prostě vynuluje.

Největší česká automobilka v letošním prvním čtvrtletí vydělala 2,06 miliardy korun, meziročně o 561 procent více. Od ledna do března prodala 178.900 vozů, o čtvrtinu víc než za stejné období loni. Škodu Superb si pořídilo 20.514, o 119 procent více než loni. Yetiho si koupilo 12.195 zákazníků.

Loni Škodě Auto klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letos by Škoda mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu, řekl v březnu předseda představenstva Reinhard Jung.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - S8
13. 5. 2010 23:10
Odbory - magory
Klasika, když práce není, odbory viní Škodovku, že musí zaměstnávat jen kmenové zaměstnance, aby měli práci, když práce je, nechtějí dělat nic navíc a zase dělají vlny a nesmysly, jen aby uškodili. Nemá to nic společnýho s ochranou zájmu zaměstnanců, jedná se pouze o sprosté vydírání a nikdo mě nepřesvědčí o opaku. :no: :no: :no:

Jinak je ale fantastický, že se obnovuje odbyt a že se zase vyrábí víc a víc, hurá!!! :yes: :yes: :yes:
13. 5. 2010 17:50
dobra sprava v casoch krizi
a v dobe ked z kazdej strany pocuvame o prepustani zamestnancov a krachoch podnikov...pre skodu :yes: :yes: