Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric a Solaris připraví trolejbusy pro Budapešť

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Konsorcium firem Škoda Electric a Solaris dodá do maďarského hlavního města 24 nových trolejbusů.

Plzeňská společnost Škoda Electric zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje a také finální montáž vozidel. Součástí kontraktu je i opce na dalších 84 trolejbusů, celková hodnota kontraktu tak může být až 1,7 miliardy Kč.

Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation, k zakázce uvedl, že plzeňská firma od roku 2007 do Maďarska dodala trolejbusy například pro Debrecín, Szeged a Budapešť, kde jsme se rovněž podílela na dodávce metra. V současnosti navíc míří poslední z 31 moderních nízkopodlažních tramvají ForCity Classic do Miskolce.

Celková hodnota uzavřených kontraktů společnosti Škoda Transportation v Maďarsku přesahuje pět miliard a navíc je zde další potenciál pro produkty plzeňské značky, pro níž je tato země jedním z jejích klíčových trhů. Projekt nových trolejbusů pro Budapešť je financovaný z fondů Evropské unie.

Nejnovější dodávka 24 trolejbusů do maďarského hlavního města se uskuteční během druhé poloviny roku 2015. Jedná se o plně nízkopodlažní vozidla s karosérií Solaris, z nichž má čtrnáct celkovou délku 12 metrů a deset představuje kloubové vozy o délce 18 metrů.

Všechny vozy jsou kompletně klimatizované, navíc vybavené bateriemi pro jízdu nezávislou na trakčním vedení. S tím má Škodovka zkušenosti například ze švédské Landksrony nebo španělského Castellonu.

Samozřejmostí je kamerový systém, který zajišťuje větší bezpečnost cestujících. Zajímavostí vozidel je mimo jiné i speciální informační systém, který počítá váhy cestujících.

Konsorcium Škoda Electric a Solaris zvítězilo v Budapešti ve výběrovém řízení v konkurenci místního výrobce a dalších producentů například z Ruska.

Škoda Electric letos uspěla také v italské Bologni, kde se bude významným způsobem podílet na dodávce 49 kusů trolejbusů, Bostonu v USA, kde uzavřela kontrakt na kompletní modernizaci 32 kloubových trolejbusů nebo v Bratislavě, která uplatnila opci na 40 moderních vozidel a zamíří sem celkem 120 škodováckých trolejbusů.

Škoda Electric je v současnosti největším evropským výrobcem trolejbusů. Aby došlo k pokrytí požadavků na všechny získané zakázky, vyrábí kolem 30 trolejbusů měsíčně.

Škodovka navíc investuje do vývoje nových produktů každoročně kolem 200 milionů Kč ročně. Jedná se o vozidla určená pro třetí tisíciletí - například o bateriový elektrobus Škoda Perun (Pure Electric RUNner) nebo hybridní autobus Škoda H12.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - pumpkin
21. 11. 2014 10:42
Nič v zlom pán Pavlůsek...
...ale ako môžete len tak zo stránky Škoda Electric skopírovať chybné fotografie? To hádam vidí každý, že ten strieborný trolejbus na dvoch fotkách asi nebude Solaris, však?
Išlo o koprodukciu talianskej spoločnosti Breda Menarinibus s plzenskou Škodou vrámci dodania nových trolejbusov pre Rím pred piatimi rokmi. S tendrom pre Budapešť to ale nemá nič spoločné.